Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Остеопорозата е потенциално смъртоносна болест

Петър Галев 19-04-2010
Костно-ставни проблеми : Остеопорозата е потенциално смъртоносна болест - здраве, проф. Анна-Мария Борисова, счупвания, фрактури, здравна каса, тромбоемболизъм, бъбречни инфекции

Много голяма част от пациентите не знаят, че са засегнати от остеопорозата.
Това каза проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.

„Ние съвсем скоро завършихме голямо двугодишно епидемиологично проучване по темата. В България с обективно доказани данни за остеопороза чрез ДЕКСА (рентгенова остеодензитометрия) имаме 26,6% от жените над 50-годишна възраст, което означава приблизително 400 хиляди”, посочи проф. Борисова.

Според нея обаче, едва около 18 хил. от тях се лекуват системно.

„Това е бройката, която фигурира в системата на НЗОК във връзка с реимбурсация на лечението. Дори и още толкова пациентки да се лекуват, без да се възползват от възможностите по линия на здравната каса, това ще означава около 36 000 лекуващи се жени, т.е. под 10 на сто от общия брой на доказано болните”, подчерта ендокриноложката.

Рисковете пред пациентите, които не се лекуват, са сериозни.

„Чести са фрактурите и в резултат се влошава качеството на живота до степен на инвалидизация, има и хроничен болков синдром. А по отношение на фрактурите на шийката на бедрената кост данните сочат около 20 на сто смъртност в рамките на първата година след инцидента.

Фаталният край настъпва от усложнения вследствие на залежаването на пациентите – тромбоемболизъм, белодробни и бъбречни инфекции и др. Всъщност обществото не е запознато, че остеопорозата е едно потенциално смъртоносно заболяване, подобно на сърдечно-съдовите и онкологичните”, допълни Анна-Мария Борисова.

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg