Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Красота и здраве

Как да "зазимим" кожата?

Зорница Иванова 17-09-2010
Красота и здраве  : Как да "зазимим" кожата? - здраве, кожа, красота, бръчки, хилауронова киселина, доц. Мери Ганчева, дерматолог,
Лятото е вече само спомен, но следите от безгрижните дни са оставили следи по кожата на лицето. Преходът между сезоните е най-подходящ да започнем подготовката за студените месеци, които и да не ни се иска са близо. Обърнахме се за експертно мнение по този въпрос към доц. Мери Ганчева, дерматолог.

Как да поправим нанесените щети от лятото?

През лятото кожата е с удебелен повърхностен слой вследствие на ултравиолетовите лъчи. Възможно е да са се получили неравности, да се е появила хиперпигментация, да са се запушили пори и да са се появили малки пъпчици. Може да се наблюдава и акцентиране на бръчиците пак вследствие на слънцето.  

Именно затова есента е най-подходящото време да се направи химичен пилинг. По този начин кожата ще стане бляскава, сияйна и по-млада. Тя ще се освободи от мъртвите клетки, ще се подобри кръвообращението и ще се стимулира процесът на обновяване на клетките.

С плодовите киселини кожата се лющи нежно и се освежава бързо, горният слой се обновява, става по-еластичен. Пилингът действа и по-дълбоко на колагена на съединителната тъкан. Това спомага за задържане на повече вода в клетките и така кожата се хидратира. Изглежда по-сочна, по-свежа, по-млада.

Ако кожата е мазна, с разширени пори и/или има акне, тогава са подходящи пилингити със салицилова киселина, но това трябва да се прецени от специалист-дерматолог, за да се знае дали трябва да се направи повърхностен, средно дълбок или дълбок пилинг.

Дълбокият пилинг се прави с трихлороцетна киселина. Той е доста по-драстичен и е напълно химически, затова трябва да се прилага внимателно и в късна есен, когато няма толкова силно слънце. Докато другите видове са по-нежни и човек може да бъде социално активен.

Обикновено се правят 3-4 процедури през десетина дни до две седмици и в този период кожата трябва да се подпомага с необходимите продукти в зависимост от целта на терапията.

Пигментацията също може да се третира със специфични химически пилинги, които могат да бъдат по-повърхностни (с бадемова киселина) или по-дълбоки, в зависимост от препоръката на дерматолога.

Как да подготвим кожата за прехода между сезоните?

Хидратацията е задължителна. Различните видове кожа се нуждаят от специфична терапия, която зависи и от целта на процедурата. За всяка кожа в зависимост от това какъв фототип е, дали е смесена, нормална, или мазна, има определен подходящ продукт.

Кожата не трябва да бъде третирана самоцелно. Консултацията с дерматолог отново е препоръчителна, тъй като може да се прибегне към редуциране на бръчките, например с неподходящи съставки. Не винаги консултантите в аптеките са най-наясно какво да препоръчат, защото една кожа може да има нужда само от хидратация, друга – от включване на активни вещества в кремовете, които да са противобръчкови или да правят кожата блестяща и сияйна (като витамин С). 

Всичките активни съставки са с много специфични формули, при които освобождаването на полезното вещество в дадения вид крем има продължително действие, а не е с еднократен ефект. Или пък могат да бъдат включени в стабилни молекули, които при контакт с кожата да освобождават полезните вещества, а не да взаимодействат, защото дадени кремове нямат  синергично (еднопосочно), а антагонистично (противоположно) действие.

Затова разкрасителните процедури трябва да са под контрола на специалист.

Есента е много подходяща за филърите (пълнители). Те по принцип могат да се използват през цялата година, но сега, когато хората стават социално активни и се включват в живота след отпуската, е хубаво да се направят филъри. Те повдигат самочувствието на жените и те се чувстват по-красиви.

Филърите запълват бръчките, опъват и повдигат овала на лицето. Няма риск за увреждане на структурата на кожата, което не е известно на част от хората.

Хубавите филъри съдържат чиста хиалуронова киселина, която всъщност представлява един  естествен мукополизахарид, произвеждан от организма. Това вещество обаче намалява с напредването на възрастта. Затова е особено подходящ за поставяне с инжекция. С този филър ще се попълнят обема и наличните бръчки, както и ще се подобри еластичността и морфология та на кожата. Това ще позволи на клетките да задържат повече вода и кожата ще се хидратира.

Има ли по-специални (сезонни) козметични процедури, които жените трябва да си направят преди да дойде зимата?

Да, има. Такава процедура е именно пилингът, който е особено подходящо да се направи сега. 

В късната есен може да се започнат и лазерни процедури, тъй като те не са подходящи да се правят през пролетта. 

Сега е добре да се поставят и филъри, които да изсветлят и да направят кожата блестяща, сияйна и млада.

Мезотерапията е особено подходяща. Тази процедура представлява повърхностно инжектиране на коктейл от активни вещества и витамини. С включването на различни съставки може да се постигне стягане на кожата, повишаване на еластичността, освежаване и хидратиране. Дори е възможно и редуциране на дълбочината на бръчките в зависимост от продуктите, сложени в коктейла. 

Какви маски за лице може да се подготвят в домашни условия?

Маските за лица са много и различни, но с тях също трябва да се внимава. В зависимост от типа кожа трябва да се избере най-подходящата маска.
Хубаво е да се направи консултация с дерматолог, за да се определи типът на кожата и чувствителността към определени естествени продукти.

Ако кожата е мазна, то са подходящи маските, които съдържат кисело мляко или белтък. Магданозът пък има положително действие при избелване и освежаване на тена, както и за хидратиране.

Авокадото, папаята са също сред подходящите продукти за домашни маски, но трябва да се знае, че пресните плодове и зеленчуци, които са особено подходящи в този сезон, могат да доведат до известни усложнения на кожата, защото чувствителността към определени съставки може да предизвика реакция със слънчевите лъчи при излизане навън без продукт с фотопротекция.

Лицето може да се пигментира, може да се получат петна. Това може да се получи и от маските с магданоз, която има избелващ ефект. Прасковата също крие подобен риск, въпреки че има невероятен освежаващ ефект.

Дадена маска може да доведе и до алергии, тъй като в даден етап кожата може да бъде по-чувствителна към някой продукт. 

Например, когато се добавя аспирин, който съдържа салицилова киселина, в киселото млеко, трябва да се спазва определено съотношение. Не може просто ей така да се прави маска без преди това да бъде направена консултация с дерматолог.

Какво изисква всекидневното поддържане на кожата? 

Много е важно да се използват специфични почистващи продукти за грима. Много модерни и актуални са така наречените мицеларни разтвори, които се продават в аптеките.

В зависимост от типа кожа един или два пъти дневно е хубаво кожата да се почиства с предназначените за това продукти, които съдържат измиващи вещества.

Някои типове кожа се нуждаят и от нежно ексфолиране веднъж седмично в домашни условия с помощта отново на подходящите продукти (ексфолианти). Има различни разновидности – едни са предназначени за лицето и шията, а други са по-груби и са за тялото. За местата с по-удебелена кожа са подходящи скраб продуктите.

През цялата година трябва да се използват хидратиращи продукти. Не трябва да се забравя обаче, че и през по-студените месеци слънцето може да навреди на кожата и затова е добре да се ползват кремове с фотопротектор (15, 20), насочен и към UVA лъчите. Те преминават и през стъкло, през пластмаса и е хубаво да се осигури защита.

През нощта трябва да се ползват продукти, съдържащи вещества, които стягат овала на лицето, или хиалуронова киселина, която да попълва бръчиците. Могат да се ползват и кремове с ботокс ефект, които са с изолифт ефект. Продукти с различни видове киселини, кофеин, витамини, чист кислород и т.н.

Тези, които искат да си запазят тена, получен след отпуската, могат да ползват изкуствен тен с бронзиращи продукти, които са под форма на спрей или лосион. Така цветът на кожата остава равномерен за по-дълго време. 

---------------------

*Доц. Мери Ганчева (дерматолог) може да ви консултира на адрес: София, ул. "Позитано" №10, кабинет №205, тел: 0888690728


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg