Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Запекът влошава качеството на живот

health.bg 28-09-2010
Гастроентерология : Запекът влошава качеството на живот - констипация, запек, нередовен стомах, Селакс, Фрутилакс, Екофарм, хранене, бременност
Няма съмнение, че един от най-честите проблеми на съвременния човек е нередовният стомах. За него са абонирани дори и напълно здрави хора, основно заради някои от пороците на съвременния динамичен живот.

Повечето засегнати дори и не осъзнават в началото, че са разредили посещенията в тоалетната. Някак си това не е нещо, за което заетият човек се замисля. Поне докато положението не стане нетърпимо. Всъщност лекарите, дори и от престижната американска „Mayo Clinic”, не дават категорично мнение кога трябва да се говори за истински проблем с нередовните освобождавания на червата.

Някои хора по природа имат по-забавен ритъм и за тях не е проблем, че не ходят всеки ден. Все пак повечето гастроентеролози определят един минимален режим от три пъти седмично. Но всичко е индивидуално. Ако вашият навик е бил дълго време един, а след това се е променил значително, най-вероятно става въпрос за т.нар. констипация (запек).

Причините могат да бъдат многобройни, като мнозинството от тях са чисто физиологични, т.е. не се дължат на някакво конкретно заболяване, а на заседнал начин на живот, недостатъчен прием на течности, неправилен хранителен режим с консумация предимно на обработени, консервирани и концентрирани продукти.

Редовното игнориране на позивите за дефекация поради бързане, нежелание за посещение на служебни или външни тоалетни също може да причини проблем.
Някои странични фактори като бременност или прием на определени медикаменти често са свързани с констипация. При бъдещите майки тя се дължи на хормонални промени и на притискането на коремните органи от уголемяващата се матка.

Лекарствата пък – най-често медикаменти против високо кръвно налягане, болестта на Паркинсон или предписвани при депресия – по различен механизъм „затягат” червата. Става въпрос основно за забавяне на физиологичните контракции на чревните мускулни влакна или за намаляване на количеството на течностите в храносмилателния тракт.

Някои сериозни заболявания също водят до констипация, затова лекарите съветват да търсите своевременна консултация, ако запекът се редува периодично с диария, ако изхождате кървави материи или посещението в тоалетната е придружено с прекалено силни спазми и болки. Също и при други едновременни здравословни неразположения – намаляване на теглото, отвращение от определени храни, напипване на бучки в коремната област. В тези случаи конкретни изследвания могат да установят има ли сериозен проблем или не.

Всъщност дори и при липса на определено заболяване констипацията влошава качеството на живота. С течение на времето нередовният корем започва да се подува и да боли, възниква психологическо напрежение от очакваното трудно освобождаване. Всяка промяна в режима – пътуване, допълнителен стрес и дори положителни емоции, могат да влошат още повече състоянието. В средносрочен план последиците могат да бъдат неприятни. Най-често се получават хемороиди вследствие на силните напъни при изхождане. Някои хора получават и фисури (цепвания), които са силно болезнени и трудно заздравяващи. Общият тонус на организма се понижава заради забавеното изхвърляне на излишните вещества от тялото. Често проблемът е „изписан” и върху кожата под формата на нездрав цвят, появата на пъпки и др.

Промяната на начина на живот е лесно да се препоръча и доста трудно да се изпълни. Защото за това се изисква воля и време. Физическата активност може да се увеличи чрез поне 30 минути по-бързо ходене през деня. Плуването има много добър раздвижващ ефект върху червата, както и някои видове масаж на корема, които опитен специалист може да покаже. Приемането на по-голямо количество сурови храни невинаги е лесно, защото те пък дразнят стомаха при гастрит, язва и колит. В тези случаи трябва поне да се увеличат течностите.

В комплекса от мерки за преодоляване на констипацията влиза широка гама от природни препарати, които по естествен път стимулират работата на червата. Предимствата им пред лекарствата, предписвани за същия проблем, са, че към тях не се привиква и не съдържат вещества, които биха могли да взаимодействат с други приемани медикаменти.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg