Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Белодробни проблеми

Революционна терапия срещу тумори ще се въведе у нас

Юлия Георгиева 2010-10-01
Белодробни проблеми : Революционна терапия срещу тумори ще се въведе у нас - здраве, рак, тумор, рак на белия дроб, проф. Татяна Хаджиева
Туморите ще се унищожават без оперативна намеса.

До една година лъчетерапевтите у нас ще предложат да се въведе революционен метод за унищожаване на тумори без оперативна намеса.
Това съобщи на форум на онколозите край Варна проф. Татяна Хаджиева.

Тя посочи, че карциномите на белия дроб, които са в ранен стадий, ще бъдат премахвани напълно, а тези в по-напреднал ще могат да бъдат смалени до степен, че впоследствие да бъдат оперирани.

„Новата лъчетерапия ще е способна така да въздейства на раковите клетки, че на практика белия дроб да се запази здрав”, поясни проф. Хаджиева.

Форумът събра изтъкнати медицински специалисти в осем направления, които се занимават с рака на белия дроб. Годишно от него у нас заболяват 52 души на 100 000 население, а умират 49. Причината за високата смъртност е трудното му диагностициране и липсата на определена симптоматика в ранен стадий. И все пак специалистите съветват, ако кашляте от месец или повече от три дни имате кървави храчки, да потърсите лекар, който да ви назначи рентгенова снимка.

Вярно е, че ракът на белия дроб понякога се бърка с туберкулоза и рядко личните лекари мислят за тази диагноза, но пък именно затова по време на онкологичния конгрес специалистите създадоха ръководство за поведение, лечение, диагностика при този тип карцином. То ще бъде публикувано и предоставено безплатно на онколозите, личните лекари, медицинските сестри у нас. Първото по рода си у нас ръководство е с препоръчителен характер, но в следващ етап има амбицията да се превърне в медицински стандарт.

Едва 10% от пациентите могат да се оперират

Едва 9-10 процента от карциномите на белия дроб подлежат на оперативно лечение, тъй като са открити в ранен 1-ви или 2-ри стадий. В останалите случаи хирурзите няма какво да направят. Тогава обаче на помощ идват радиолозите, лъчетерапевтите, химиотерапевтите, но и специалистите по генетика. Оказва се, че България пак е на опашката в ЕС, тъй като скъпите генетични изследвания не се поемат от здравната каса и засега се правят само в определени случаи за сметка на външни фирми.

Целта на тестовете е да изследва конкретния тумор при определения пациент и въз основа на резултатите да бъде назначена най-подходящата терапия. Подобни тестове в европейските страни се плащат от държавата, тъй като са изключително скъпи, но пък подходът към всеки пациент е индивидуален, което дава своите резултати.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg