Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Профилактиката пази ставите

Камен Здравков 29-10-2010
Костно-ставни проблеми : Профилактиката пази ставите  - Хондросейв, Екофар, стави, кости,
Интервю с д-р Мая Желева за проблемите със ставите.

Д-р Желева, на каква възраст обичайно започват проблемите с износването на ставите?
Обикновено след 40-годишна възраст при един нормален живот. Преди това определено дегенеративните промени в ставите се дължат на спортен или битов травматизъм, както и на системно претоварване при някои специфични професии.

Какви са първите симптоми за възрастовите промени?
Дискомфорт при по-продължително или силно натоварване. Обикновено първоначално се засягат коленните и тазобедрените стави, гръбначният стълб. Понякога пациентите се оплакват от „пукане”, „скърцане” и „щракане” в засегнатите стави, скованост. С напредване на процеса се явява и болката. Постепенно тя започва да съпътства всяко движение в болния крайник.

Някои хора пренебрегват тези оплаквания, защото ги смятат за нормални с напредване на възрастта.
Това е грешка. Проблемите в опорно-двигателния апарат се отразяват с течение на времето на целия организъм. Не става въпрос само за неприятните усещания и болките. Ако не се вземат мерки навреме, започва едно незабележимо в началото обездвижване. Пациентът се щади, след това идва покачването на килограмите, сърцето и белите дробове постепенно намаляват капацитета си, изобщо тялото се детренира. Затова всички заболявания на опорно-двигателния апарат трябва да се установяват и лекуват навреме.

Какво всъщност се случва със ставата, за да започнат болки и ограничаване на движенията?
Преди всичко се нарушава нормалната структура на хрущяла. Първоначално се явяват микроскопични абразии, изтъняване, после те се увеличават и в крайния стадий имаме в голяма степен разрушен хрущял. А той е буферът на движенията между костите, които образуват дадената става. При деструктуриран хрущял в ставата се получава оток, силно се ограничава обемът на движение, страдат и съответните мускули.

Има ли начин този процес да бъде спрян?
На първо място може да се прави една профилактика, за да не се стига до генералните дегенеративни изменения в ставата. След 40-годишна възраст препоръчвам, дори и без да има някакви оплаквания, да се правят периодични курсове с препарати, които помагат да се съхранят в максимална степен ставните хрущяли.

Говорите за хондропротекторите?
Точно така. Сега има един уникален препарат „Хондросейв”. Той съдържа основните хондропротективни субстанции - глюкозамин и хондроитин, под формата на сулфат, както и сяра под формата на метил-сулфонил-метан. Включени са и най-важните за съединителната тъкан микроелементи – селен, цинк, манган, хром, мед и бор, както и витамините С и D-3 с антиоксидантно действие и за повлияване на остеопоротичните процеси, засягащи костната тъкан при остеоартроза. Активните вещества в препарата са във форма, чрез която максимално успешно проникват в ставните хрущяли.

Каква е разликата между профилактичния и лечебния прием на хондропротекторите?
Основно в дозировката. Профилактичните курсове са обикновено 60 дни. А за лечение специалистът предписва по-продължителен прием. Иначе дневната доза е еднаква и в двата случая. За „Хондросейв” тя е два пъти по една таблетка. За да има максимален ефект, се препоръчват два курса годишно.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg