Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Не пропускайте закуската, за да не се сърди стомахът

Камен Здравков 04-02-2011
Храненето : Не пропускайте закуската, за да не се сърди стомахът - Комфортекс, Екофарм, киселини, газове, храносмилане, храна, диета,
Старата максима, че човек е това, с което се храни, е още по-актуална в съвременността. Повечето хора са склонни да подценяват влиянието на хранителния режим върху живота си.

Причината е, че последствията от едни или други хранителни навици не се отразяват в рамките на дни, освен ако не получиш остро отравяне или инфекция.

Иначе може и да си напълно здрав и пак да не си достатъчно енергичен или да не се чувстваш удобно в тялото си. Какви са причините за това?

Огледайте се около вас и ще установите колко хора заявяват, че сутрин не закусват и „не могат за закусват”. Това стана нещо като епидемия. Силно кафе, често придружено с цигара на гладен стомах – ето го модерното начало на деня. Но не си и помисляйте, че това остава незабелязано от организма ви.

Всички сме подчинени на неотменими биохимични и физиологични закони и няма как да ги нарушаваме системно без последствие. Хората сутрин се нуждаят от енергия, за да посрещнат дневната активност. Цялата храносмилателна система отделя сокове и ензими, очакващи да разграждат въглехидрати, белтъци и мазнини. Но вие „не закусвате”!

Следва падане на нивото на кръвната захар, изнервеност, разсеяност и главоболие. Тогава не е чудно, че около обед вече поглъщате каквото ви падне пред очите – бонбон от колежката, вафла, мазна тестена закуска, енергийно блокче. Няма значение.

Съзнанието е стеснено само до необходимостта да се достави каквото и да е гориво на тялото. И се започва порочният кръг – яденето на подобни храни рязко повишава кръвната захар, следва мощно отделяне на инсулин и нов спад на глюкозата. И отново похапване на каквото дойде. Така до вечерта.

Тогава идва и мисълта за удоволствието от храненето. Обилната трапеза с разнородни ястия, пийване и разговори пред телевизора. Обикновено след 19–20 часа. Точно когато организмът е настроен от природата да намалява активността си. Около полунощ, когато си мислите, че си почивате, всъщност в тялото ви върви усилен извънреден труд по преработването на късната гощавка.

Тези калории обаче идват в повече на организма и той предвидливо ги натрупва като запаси във вида на мразените от всички тлъстини - основно около корема и седалището. Ето го обяснението за хората, които твърдят, че почти не ядат, а все пълнеят. От една страна, те не забелязват похапването през деня на уж малки, а всъщност доста калорични неща. А от друга – вечерното хранене изцяло се превръща в запасни мазнини. И това е само едната беда. Другата е изтерзаването на храносмилателните органи.

Всичките сутрешни неоползотворени силни храносмилателни сокове ерозират техните лигавици. А прехранването вечер предизвиква подуване на корема, спазми в червата, метеоризъм, тежест, сърцебиене и неспокоен сън. И порочният кръг се затваря, защото след подобна нощ естествено е на сутринта да не ви се яде.

Решение все пак има. На първо място, още преди да сте променили хранителния си режим, можете да облекчите стомаха и червата. За тази цел има различни препарати, но е добре да се използват средства на природна основа, защото нямат странични или вредни ефекти, дори и при продължителна употреба. Някои от тях като „Комфортекс” съчетават няколко ефекта – помощ за храносмилането, действие против спазмите, премахване на излишните газове и оттам на подуването на корема. И все пак е важно да се променят навиците за хранене.

Практиката показва, че когато човек е на почивка, например в луксозен хотел, рядко пропуска закуската, най-малко защото е платил за нея и „му се полага”. Нищо не пречи след това да продължите и в домашни условия. Много бързо ще свикнете. След това на обед опитайте да хапнете супа или сандвич с пълнозърнест хляб. А на вечеря – порция месо или риба със салата. Ефектът ще е не само върху фигурата, но и върху общия тонус. Организмът се отблагодарява, ако следвате заложените от хилядолетия стереотипи.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg