Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Екстремният спорт и тежкият физически труд - бич за ставите

Петър Галев 17-02-2011
Костно-ставни проблеми : Екстремният спорт и тежкият физически труд - бич за ставите - артроза, шипове, шип, Д-р Стоян Андреев, Токуда, стави, Хондросейв, кости, мускули, хрущяли
Д-р Стоян Андреев, ревматолог в „Токуда Болница София”, в интервю за Хелт медия.


Д-р Андреев, какви са най-честите оплаквания, с които пациентите се обръщат към вас?
Оплакванията на хората са много различни, но бих сложил акцента върху дегенеративните ставни заболявания. Те са широкоразпространени и в напредналите си стадии влошават сериозно качеството на живот. По-популярните им наименования са остеоартроза, остеоартрит или просто шипове.

Какво всъщност представляват тези шипове?
Всяка става се състои от кости, мускули, съединителна тъкан и един основен елемент – хрущялна тъкан. Точно хрущялът в основна степен осигурява функционирането на ставата при извършването на движения и при поддържане на опората на тялото. Възрастовото увреждане на този хрущял води до промени и в подлежащата костна тъкан. Тя се травмира и оформя патологични израстъци, които не са характерни за нормалното анатомично устройство на една става. Точно това са шиповете. Те могат да възникнат във всяка става, а не само в гръбначния стълб. Наричат се „шипове” заради характерната си заострена форма, която се вижда при различни видове образни изследвания.

Защо остеоартрозата е толкова често страдание?
На първо място трябва да спомена генетичната предопределеност за развитие на това състояние. Всъщност гените определят главно темповете за развитие на процеса. Клиничната изява на дегенеративните ставни промени започва обикновено след 40-годишната възраст и при различните хора има различна интензивност на процеса. След 60–80-годишна възраст няма човек без артрозни промени.

Кои са другите фактори освен генетичните?
Начинът на живот има сериозно влияние, при това още от ранната детска възраст, а не след като вече ставите са увредени. Оформянето на костите, мускулите и хрущялите при децата е въпрос на правилно отношение от страна на родителите и педагозите. Адекватният хранителен и двигателен режим в ранната възраст е много важен и до голяма степен определя състоянието на опорно-двигателния апарат за десетилетия напред.

Какво е адекватното хранене, което е от полза за костите и ставите?
Става въпрос за доставянето на вещества като хондроитин сулфат, глюкозамин сулфат, цинк, мед, манган, селен, витамин D.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg