Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Как да опазим полезните бактерии в организма?

Галина Спасова 18-02-2011
Гастроентерология : Как да опазим полезните бактерии в организма? - антибиотик, бактерии, пробиотици, Лакто 4, Екофарм
Така сме устроени - не ценим нещата, които смятаме за даденост, докато не ги загубим.

В средата на миналия век човечеството посреща с огромен ентусиазъм появата на антибиотиците, а в следващите години приложението и разнообразието им расте лавинообразно.

Няколко десетилетия по-късно махалото сякаш клони към другата крайност – страхът от страничните ефекти и най-вече от резистентност на атакуваните микроорганизми може да доведе до безразсъдно неглижиране на този тип лекарства. Намирането на точния баланс очевидно е глобален проблем, защото 2011-а е обявена от СЗО за година на антибиотиците, на тях ще е посветен и Световният ден на здравето 7 април. Акцентът ще бъде върху това не дали, а как да се употребяват антибиотиците така, че да се ограничи мутирането и приспособяването на микробите, поради което много нови, добри антибиотични препарати вече са безпомощни.

Според нашия известен микробиолог проф. Тодор Кантарджиев през последните години употребата на антибиотици в България в извънболничното лечение е в рамките на средното за Европа. Той подчертава важността на антибиотиците като доказано незаменими лекарства, поради което именно правилната им употреба в момента е проблем номер 1.

Антибиотиците за разлика от всички други лекарства действат не само на микроба причинител, но и на цялата микрофлора на човека.

Всеки от нас „носи” по няколко килограма бактерии.


Когато се приема антибиотик, от тях остават само тези, които са резистентни към него и затова оцеляват. И именно сред тях може да са причинителите на инфекция, която няма да може да се лекува със същия антибиотик.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg