Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Сезонът на сладоледа

health.bg 24-06-2011
Любопитно : Сезонът на сладоледа  - здраве, сладолед, рецепта,
Някои го купуват като награда за добре свършена работа. Други го похапват всекидневно в горещите летни дни. По филмите пък посягат към него само, когато са тъжни… Не, не грешите - става дума за Негово величество Сладоледа.

Твърди се, че от хиляди години сладкото изкушение запленява небцето на хората.

Според една от легендите първият сладолед се е появил не в антична Гърция или в Рим, а в древен Китай преди около 5000 години. Тамошните императори били първите „избрани", за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. С този вкусен леден десерт владетелите се освежавали, докато си почиват.

Според друга история рецепти за плодов сладолед били внесени в Европа през XIII век от известния пътешественик Марко Поло. Те му били подарени от един монголски хан, а студеният сладкиш много наподобявал шербет. Той веднага се наредил сред най-изисканите и предпочитани десерти на италианските аристократи.

Рецептите за леденото изкушение били дълго време пазени в тайна, а придворните готвачи давали обет за мълчание за всичко, свързано с приготвянето му.

Интересно е, че градът, в който за първи път започнали да произвеждат и продават сладолед, бил романтичният Париж. Това се случило през 1676 година, когато 250 парижки сладкари се обединили и създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта за приготвяне на неустоимото лакомство все още се считала за държавна тайна.

100 години по-късно във Виена била издадена готварска книга, която съдържала различни рецепти за сладолед. Един екземпляр от книгата се пази и до днес. В него могат да се намерят много интересни рецепти: сладолед с каймак отгоре, а вътре с добавена канела, друг пък имал вкус на ванилия и бил залят с капки вишнев ликьор; сладолед с лимон, горчив портокал, ягоди и малини и т.н.

Така или иначе за произхода и разпространението на любимото на много хора лакомство може да се говори много. Написани или просто пренасяни от уста на уста, историите са многообразни и често си противоречат затова е доста трудно да определим коя е истина и коя - лъжа.

В едно сме убедени обаче - на клечка или във фунийка, домашно приготвено или купено, поднесено като торта или заедно с палачинка, сладкото предизвикателство за всички сетива е обожавано от милиарди хора по света.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg