Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Преходът между сезоните се отразява и на стомаха

health.bg 04-10-2011
Гастроентерология : Преходът между сезоните се отразява и на стомаха - здраве, стомах, комфортекс,
Интервю с д-р Танка Кърпарова, завеждащ Гастроентерологично отделение на Специализирана гастроентерологична болница за активно лечение „Еврохоспитал“, Пловдив.

Д-р Кърпарова, как се отразява преходът между сезоните – от лято към есен, на състоянието на стомаха и корема?
С отминаване на лятото си отиват и летните стомашно-чревни инфекции. Настъпва сезонно пренастройване на организма, като информацията до органите се носи от хормона мелатонин. С настъпване на есента организмът започва стремеж към трупане на запас от мазнини, като се яде по-калорична храна. Имунитетът отслабва. Изострят се някои заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, язвена болест, колити.

Кои са причините за засилване на дискомфорта в корема – грешки в храненето или други фактори?
Ако коремният дискомфорт не е свързан с температура и диария, а с тежест, метеоризъм, т.е. повишено натрупване на газове в стомаха и червата, спазми, най-вероятно се касае за синдром на раздразненото черво.

Това заболяване може да е в резултат от грешки в храненето – преяждане и препиване, прием на повече храни с груба целулоза, газирани напитки, гладуване или прием само на определени продукти, например само зеленчуци или само месо, различни диети, пътувания, съпроводени със смяна на всекидневните навици, нервно напрежение или стрес, които провокират заболяването. В случая става дума за функционални нарушения на храносмилането, които са много разпространени. 

Когато се появи тежест или болка в корема, какви мерки трябва да предприемем?
Когато се появи тежест или болка в корема, особено ако болката е силна или персистира и е свързана с промени в ритъма на изхождане, трябва да се направи консултация с гастроентеролог.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg