Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Храната влияе и на здравето на ставите

health.bg 05-10-2011
Костно-ставни проблеми : Храната влияе и на здравето на ставите - здраве, стави, кости, Неокс,
Ако искате да разберете какви са причините за болката в костите и ставите, разгледайте алегоричните картини от миналото, изобразяващи човешките страдания.

Как мислите, какво е „вдъхновявало” художниците? Кой недъг предишните поколения са свързвали с непоносими мъки? Да, непосилните болки при артрит, който може да се казва подагра, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, реактивен, инфекциозен.

Съвременните статистики показват, че 80% от населението на планетата минимум веднъж в живота си прекарва кризи на опорно-двигателния апарат. По своята честота тези болки се нареждат на трето място след главоболието и умората.

Костта е сложен по строежа си и химическия си състав елемент на човешкия скелет. Съдържа 50% вода, 28% органични вещества, от които 15% мазнини и 21% неорганични вещества, представени от калций, фосфор, магнезий и др. Всичко, което е в състояние да навреди на това съотношение, може да се окаже причина за заболяване. Да вземем за пример грешка в диетата.

Тя винаги трябва да е индивидуална. Грешка във физическия режим - претоварване, несъобразено с особеностите на тялото. Известно е, че преодолявайки земната гравитация, човешкото тяло е в състояние да заема изправена позиция, като носи върху себе си не само мислещата глава, но и гръдната клетка заедно с всички вътрешни органи.

Човекът е единственото живо същество, което може да стои и да се движи изправено само на двата си крака, гледайки гордо света отвисоко. При осъществяването на тази функция гръбначният стълб е много натоварен и с годините прешлените се амортизират. Засягат се нервни елементи, чието раздразване се явява причина за болките в гърба. Стресовите ситуации нарушават функциите на органите. Това пък води до нарушение на обмяната на веществата.

С възрастта настъпва изменение в съотношението на костните елементи към преобладаване на неорганичните вещества, поради което костите стават крехки, чупливи – ето я и остеопорозата. Ставите обединяват отделните кости и са най-съвършеният вид съединение. Ставният хрущял обвива съчленяващите се кости. Той няма собствени кръвоносни и лимфни съдове. Храни се от т.нар. междуставна течност. Ако тя е здрава, и ставата е здрава.

Всеки специалист по ставни заболявания ще ви препоръча на първо място да се придържате към индивидуална диета. Диетотерапията е неотделим компонент от комплексното лечение на костно-ставните заболявания. Основните критерии за индивидуалния балансиран хранителен режим са – ефективност, стабилност, безвредност и достъпност. Към такава програма за балансирано хранене може да се придържате цял живот.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg