Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Аюрведа

Медът като лечебно и козметично средство

health.bg 22-11-2011
Аюрведа : Медът като лечебно и козметично средство - здраве, мед, аюрведа, кожа, инфекции
Практикуващите аюрведа в Индия лекуват с мед от 5000 години.

Терминът аюрведа е комбинация от 2 думи на санскрит, които означават “познание за живота”. Аюрведа е най-старата медицинска система в света, тя е призната официално от индийските власти и до ден днешен се практикува широко в много университети, болници, аптеки.

Аюрведа се е зародила в южния щат Керала. В оригиналните лечебни центрове специалистите по аюрведа лекуват с мед почти всички кожни проблеми. Те приготвят смес от мед и други естествени продукти, като лимон, мляко, ориз и плодови сокове, с които изсветляват луничките и заглаждат бръчките по лицето, премахват обриви и акне. Медът присъства винаги във всекидневните кремове за лице.

По на изток, в Арабската пустиня, медът е най-употребяваният продукт за лечение на кожни проблеми. В древен Египет жените са се разкрасявали с маски от мед, мляко и овесени ядки.

В Югоизточна Европа и Западна Азия приготвят мехлеми от мед. В Босна правят сироп от мед, лимон и цвят от роза, който се нарича „дюлбе”.

В съвременната медицина медът се прилага главно за лечение на рани от изгаряния и порязвания, особено в Австралия и Нова Зеландия. Някои хора използват меда за премахване на акне, белези и възпаления от акне. Дори пластичните хирурзи употребяват меда за зарастване на белези.

Според учените, благотворното влияние на меда върху кожата се дължи на неговата способност да активизира производството на хиалуронова киселина (HA), която абсорбира течностите и опъва кожата. Тази киселина не позволява втвърдяването на колагена, а го прави гъвкав и фин.

Медът може да се употребява и при обриви при бебетата, хемороиди, псориазис, екзема и пърхут. Той има и антибактериални качества. Захарите в меда се свързват с водните молекули и по този начин  бактериите се лишават от необходимата за развитието им влага. Освен това той съдържа ензим, който убива бактериите като активизира производството на естествен дезинфектант в организма.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg