Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Когато ставите „проговорят”

Галина Спасова 20-02-2012
Костно-ставни проблеми : Когато ставите „проговорят”  - здраве, кости, стави, Неокс, студ
Интервю с д-р Иван Казмин, завеждащ ревматологичното отделение в МБАЛ – Бургас, за това как студовете влияят на ставите.

Д-р Казмин, по какъв механизъм студът утежнява ставните болки и наистина ли по тях може да се прогнозира влошаване на времето?
По принцип студът, като физически фактор на въздействие, води до стесняване на периферните кръвоносни съдове, до повишаване на тонуса на мускулатурата. Това от своя страна засилва сковаността в движенията и пациентите се чувстват дискомфортно. Описана е и т.нар. метеопатна болка  - т.е. зависеща пряко от промяната на времето. Наистина възрастните хора могат ден по-рано да предскажат влошаване на времето.

Кои стави са най-верни метеопоказатели?
По принцип артрозната болест засяга всички хрущялни структури на тялото, но тя е по-изразена в определени стави. Та в студа всеки чувства различно – пациентът може да каже „почнаха да ме въртят коленете” или „усещам студ в ставите”, което също е проява на метеопатната болка. Други се оплакват от болки в гърба и кръста, защото артрозният процес там е най-напреднал. Трудно може да се локализира метеопатната болка. Индивидуално е.

Може ли студът сам по себе си да предизвика ставни оплаквания?

Не, студът, влагата, вятърът са фактори, утежняващи вече съществуващо заболяване, но не и първопричина то да се появи.

Според вашия опит - как се опитват хората да противодействат на болката?

Българинът вярва на какво ли не и по-рядко на лекарите. Първо се започва с най-различни „изпитани” мазила. Последният ми такъв пациент беше с прогорена кожа на коленете, защото се мазал със смес от мед и чесън. Имал съм и по-фрапантен случай – мазане с мед и негасена вар. Без какъвто и да било ефект, тези методи носят риск. После идва носенето на различни видове наколенки.

Ако не друго, те поне топлят. Ако говорим за продукти за локално въздействие, които могат да се намерят в аптеките, те са две групи – чисто фармацевтични средства и такива, съдържащи естествени съставки. В практиката си аз използвам Неокс олио, защото е напълно натурален препарат, съдържа само билки и на второ място – разработен е на базата на древноиндийската система Аюрведа. Моят опит показва добра поносимост на препарата и сравнително висок процент от пациентите съобщават, че се чувстват добре, има ефект от прилагането.

Когато се изчерпят възможностите на локалните средства, тогава пациентите прибягват към перорални – на първо място нестероидните противовъзпалителни, които са най-масово предписвани. Проблемът, особено при по-възрастните хора, идва от това, че заедно с този противовъзпалителен и обезболяващ ефект по-често се проявяват и страничните действия – знаем, че защитата на стомашно-чревния тракт с възрастта отслабва и той става по-уязвим.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg