Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Капризите на една жена – Баба Марта

Тина Богомилова 01-03-2012
Любопитно : Капризите на една жена – Баба Марта - здраве, марта, мартенички,
Мартенското настроение може да разтопи леда както на улицата, така и в дамското сърце.

В народните представи единственият женски месец е кръстен не на красива жена, а на сбръчкана бабичка. Но колкото и да е капризна Марта, дава много нишани за радост и усмивки.
Казват, че времето през март е непредвидимо, както и женското настроение.

Дали заради изпитото от братята й Голям и Малък Сечко вино, или от нещо друго, Марта често се ядосва и прави поразии. Преди време са я ухажвали, като на първи март навън излизали само момите, за да я радват с хубостта си. На стряхата оставяли червени черги и килими, а къщата чистели, защото Марта обича да й е спретнато.

Седмицата, започваща от първи март, се нарича броени дни. По тях се познавало какво време ни чака. Избира се още ден до 22 март и ако е хубав и слънчев – здраве и късмет, ако е сняг и вятър – проблеми и неволи. Казват, че през март се подстригват само магаретата. Според едно поверие ножицата може да отреже през този месец не само косата, но и акъла на човек.

На първи март се закичваме с най-българския и уникален амулет срещу зло и болести. Усуканите конци на мартеницата са древно пожелание за здраве и късмет. Червеният цвят пази от болежки, белият дава сили.

Сега мнозина връзват мартеница на китката, но навремето така са правели само децата, момите и младите невести. Вярвало се, че ако мома иска да се задоми, трябва да я вплете в косите си.

Съвременните моми разчитат на подаръци, цветя и вечеря на свещи на друга мартенска дата – осми. Въпреки многобройните клишета за този празник дамите се усмихват мило и на служебните карамфили.

Друг тачен мартенски празник е Благовещение. Денят, в който според светото писание архангел Гавраил казва на Богородица благата вест, че след девет месеца тя ще стане майка.

Народните поверия гласят, че точно тогава мечките се будят от сън, кукувицата кука за първи път, идват пролетните птички и излизат самодивите. В цяла България има ритуали за гонене на змии и гущери. Дворовете се помитат, сметта се пали, а хлапетата прескачат огъня за здраве.
Дедите ни носели винаги в себе си пари и хляб, ако закука кукувицата, да са сити и имотни. Някъде пък по броя на куканията се гадаело за продължителността на живота.
Мартенските суеверия са природните сигнали за здраве и берекет. Затова и всичко, което се появява пред очите ни тогава, често означава нещо.

Легенда гласи, че Ева откъснала четирилистна детелина при изгонването от Рая. Ако откриете в градината си това цвете, имате късче от Рая и божията благословия.
Ако пък лястовичка загнезди във вашия дом, ви дарява с вълшебна енергия. Според някои вярвания тя е посредник между нас и Бога. Лястовичката носи добри новини, домашен уют и очаквана рожба. Но пък ако се опита да влезе през прозореца, се смята за лош знак за семейния уют. Бялата лястовичка пък се ражда веднъж на столетие и който заболял я зърне, оздравява на мига.

Мартеницата сваляме, като видим летящия предвестник на пролетта – щъркела. Дългоклюнестата птица е символ на раждането на нов живот и успех в ново начинание. Също и на страст и вечна любов. Където свие гнездото си, носи щастие и деца.
В знаците на Марта от векове се опитваме да търсим послание за добра година след тежката зима. А в мартенските празници се опитваме да стопим ледовете и вътре в нас. Било то езически, християнски или другарски.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg