Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Лечението на ставите изисква постоянство

Галина Спасова 09-04-2012
Костно-ставни проблеми : Лечението на ставите изисква постоянство - здраве, кости, стави, неокс
Интервю с д-р Виделина Тютюнджиева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина в МЦ ”Младост”, Варна.

Д-р Тютюнджиева, кои са обичайните катализатори на болката в ставите и мускулите?
Често срещано страдание, а причините са различни. Обикновено това са заболявания, предизвикани от пренапрежение на опорно-двигателния апарат – тендовагинити, периартрити. Много често става дума за постоянно повтарящи се малки движения в ставите, свързани с професионална дейност или спорт - ако човек в дадено производство извършва еднообразни движения – работник на конвейер или готвач например.

Другият тип натоварване се характеризира с голяма интензивност, макар и да е дори еднократно или не често повтарящо се. При т.нар. съботно-неделни спортисти поради това, че не са загрели, пренапрежението на стави и мускули води до болка. Болката в ръката от многочасово боравене с компютърната мишка обикновено е придружена и с болка в шията и гръбнака. Когато човек в ежедневието си затвърди неправилната позиция на тялото, следва скованост на ставите, болки при раздвижване.

Как да се предпазят прекарващите дълги часове пред компютъра?
Първото място в комплексните мерки е за умерения двигателен режим. Акцентирам върху „умерен” неслучайно - защото крайностите при вече увредени стави може да имат обратен ефект. Ако всекидневието е свързано с продължителна работа в неподвижно положение, на половин час да се прави раздвижване на раменния пояс, добре е да се започне някакъв спорт. Достатъчно е и ежедневното ходене, не изисква инвестиции. Поначало ходенето е най-подходящото движение за човека.

Второ - балансирано хранене. По принцип препоръчваме повече алкализиращи храни и по-малко подкиселяващи. Това означава превес на зеленчуци, фибри, мляко, морски продукти и ограничаване на висококалорийните храни (бял хляб, тестени и сладки изделия). На трето място е поддържането на нормално тегло. Не да се гонят манекенски мерки, но всеки излишен килограм води до проблеми в ставите и начало на дегенерацията им.

Младите хора застраховани ли са от болки в ставите?
Т.нар. остеоартроза или хроничните невъзпалителни ставни заболявания са по принцип характерни основно за възрастта над 60 г. Но ако теглото е наднормено, коленната става ще се обади още на 35-40. Затова ние съветваме да се поддържа оптимално тегло.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg