Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Не чакайте болката в ставите да отмине!

health.bg 03-05-2012
Костно-ставни проблеми : Не чакайте болката в ставите да отмине!  - здраве, стави, неокс,
Свикнали сме да виним за дискомфорта и болката в ставите зимата, мразовития вятър, влагата.

Но лекарите казват, че преходните сезони, в какъвто сме в момента, са най-критични за ставните болки. Клиничният опит и изследванията оспорват и друго разпространено убеждение – че младата възраст е напълно застрахована срещу „старческите болежки”. А и кой забелязва как работят ставите му, преди - при свиване или отпускане на крайник - да се яви болката? Но веднъж появила се, тя е вече сигнал за прогресиращо страдание. 

Дълго преди това сме неглижирали „незначителните” симптоми, като известна скованост, особено сутрин, едва доловимо пробождане при клякане и изправяне, пукане и скърцане... Защото сме смятали, че са случайни и преходни. Това е доста наивно – ще ви каже всеки ортопед. С артрозата шега не бива – това е прогресиращо, дегенеративно хронично заболяване, при което се разрушава хрущялът, а той е телесният ни амортисьор, който поема всички натоварвания. Всъщност ошипяването, на което се дължи прищракващата болка в коленете, започва още дори преди 40-годишна възраст, като знаем, че колянната става е сред най-силно и активно натоварените. По-често болката се появява отначало в едното коляно, човек инстинктивно го щади, натоварва повече другото и разрушаването на хрущяла започва и там. 

Макар наистина артрозата да е по правило част от „прелестите” на натрупаните годинки (и килограми!), нерядко с тази диагноза се сдобиват и съвсем млади хора, понякога едва прехвърлили 30-те. Най-застрашени са страдащите от нарушена обмяна и наднормено тегло, както и тези, чиято работа предполага големи и постоянни статични натоварвания, продължително време са на крак или във влажна и студена среда. Според ортопедите наследствените фактори също не са за пренебрегване и макар да не могат да се коригират, трябва да са сигнал за своевременна профилактика. 

За съжаление възрастовите изменения на ставите са неизбежни, но съвременният начин на живот изправя целия костно-ставен апарат и пред допълнителни предизвикателства, които зависят в немалка степен от индивида - затлъстяване, неимоверна обездвиженост, травми, продължително лечение с кортикостероиди.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg