Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Шепа семена оказва магическо действие върху организма

Доц. д-р Димитър Попов 21-05-2012
Храненето : Шепа семена оказва магическо действие върху организма  -
В покълналите семена са открити 461 ензима, 32 витамина, 39 макро- и микроелементи и аминокиселини, незаменимите аминокиселини лизин и метионин, полиненаситените киселини с много здравословно действие омега-3 и омега-6, както и редица други биологичноактивни вещества

Съвременният човек все повече и повече се откъсва от природосъобразния живот на дедите си. Замърсена до неузнаваемост околна среда, храна, променена и рафинирана, от която са отстранени повечето ценни за организма вещества, това са част от тъжните последствия на цивилизацията. Една от лесните и достъпни възможности за „компенсиране” на хранителния режим на съвременния човек са т.нар. кълнове. Удивителната им, почти вълшебна сила е била позната на китайците преди повече от 5000 години. Има сведения за използването им от древните шумери, от египтяните и келтите, както и от индийските йоги. В древноиндийската наука за здравето и дълголетието Аюрведа кълновете заемат почетно място. Хипократ също признавал техните забележителни свойства. Убеден привърженик и популяризатор на използването на кълновете е бил и двукратният носител на Нобелова награда Лайнус Полинг.

Сериозните и задълбочени научни изследвания върху кълновете и тяхното чудодейно въздействие върху човешкия организъм започват в средата на миналия век след сензационното съобщение на холандския лекар Моерман, който успял да излекува пациент, страдащ от рак на стомаха, с диета, основаваща се на покълнали семена. В резултат на огромен брой наблюдения убедително било доказано, че редовната употреба на кълнове води до прилив на сили, повишаване на трудоспособността и концентрацията, чувствително подобрение на храносмилането, очистване на организма от токсини, активизиране на имунната система, придобиване на резистентност към простудни заболявания и т.н., и т.н. Положителните ефекти са били наблюдавани при всички възрастови групи.

Как може да се обясни вълшебното, почти магическо действие на шепа семена върху тъй сложната система на човешкия организъм?

При благоприятни условия (влага, топлина, въздух) в семето настъпват съществени промени – активизират се редица ензимни системи, които спомагат за разграждането на сложните вещества – въглехидрати, белтъци, липиди, с които природата го е подсигурила за дългия и труден път към живота. Получените по-прости вещества служат като начална храна на младото растение, преди да се сдобие с коренова система и листна маса, с които да използва хранителните вещества от околната среда и слънчевата светлина за по-нататъшното си съществуване. При покълването в семето се синтезират редица витамини като жизненоважния витамин С, а количествата на други – тези от групата В (В1, В2, В5, В6,В9), на витамините А и РР – нарастват многократно. За защита от агресивната среда, в която му предстои да съществува и да се развива, покълналото семе многократно увеличава съдържанието на витамин Е, който е с мощно антиоксидантно действие. Накратко, растението ще започва борба за живот и мобилизира целия си ресурс, за да оцелее.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg