Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Релакс

Изкуството на масажа

Галина Спасова 29-05-2012
Релакс : Изкуството на масажа - здраве, масаж, неокс, травма, стави,
Интервю с д-р Силвия Паскалева, директор на Спортно-оздравителния комплекс „Лозенец”.

Д-р Паскалева, защо след масаж казваме „чувствам се нов човек”? Какъв е чисто физиологичният механизъм на този ефект?
Първо, самата релаксация. Човек е легнал, отпуснал се е. Перфектният масаж може да релаксира, за кратко време дори човек може и да медитира, да заспи, да се изключи тотално от напрежението и от всекидневието. Независимо каква е масажната техника, дали ще се въздейства по енергийни точки, по меридиани, или директно върху структурите, масажът има голяма роля за активизиране на кръвообращението, за засилване на циркулацията, в резултат на което много повече кислород достига до всички по-дълбоки структури. Чисто механично, обработвайки мускулатура или дадена точка, повлияваме освен циркулацията също и проводимостта на енергийния поток.

Вече познаваме много различни масажи.
Да, в Европа ползваме т.нар. класически масаж, който е заимстван от спортния - малко по-дълбок е, по-интензивен, има за цел да повлияе мускулатурата. В последно време навлизат повече източните масажи, които имат друг механизъм на въздействие. Можем да обработваме енергийни точки по стъпалата, ръцете или главата, но повлияваме дълбоко вътрешните органи и системи. И въздействието е на базата на повлияване на енергийните канали (меридиани), което за нас, европейците, беше доскоро по-неразбираемо, по-екзотично. И дори много хора започнаха да го използват само защото е по-различен. Но се оказва, че той много по-силно въздейства освен върху тялото и върху другото ниво - на менталното, на ума.

Можем ли да кажем, че практиката преодолява скептицизма към източните техники?
Абсолютно. Там се действа много по-различно, на енергийно ниво, и все повече хора виждат резултата. Примерно главоболие, стрес, напрежение много по-силно се повлияват. Докато при един спортен масаж примерно ще повлияваме повече структурите, ако има болка в гърба, в мускулите на краката.

Кои заболявания се повлияват най-добре?
Всички органи могат да бъдат повлияни. Не директно, а чрез така наречените проектиращи се точки. Виждали сте доста карти на стъпалата, показващи как даден орган и система се повлияват.

Масажните уреди доколко заместват човешката ръка?
Ръчният масаж е незаменим. Там има първо контакт пациент – терапевт. Това е едно предаване на енергии между два индивида, в което ние доскоро не вярвахме, но то е факт. Добрият терапевт може да усети, да работи целенасочено върху дадения проблем, да обработи структурата много по-индивидуално и по-прецизно. Докато апаратурата е създадена само за да облекчи, да подпомогне терапевта.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg