Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Хаотичното хранене е вредно за стомаха

Галина Спасова 02-07-2012
Гастроентерология : Хаотичното хранене е вредно за стомаха - здраве, стомах, комфортекс, хранене,
Интервю с д-р Яна Колева, гастроентеролог в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, В. Търново.

Д-р Колева, като специалисти винаги препоръчвате режим на хранене, избягващ хаотичността. Какво означава това?
Хаотичното хранене на първо място означава неритмично приемане на храна в рамките на денонощието, преяждане при основното хранене, липса на три хранения с междинни закуски. А съвременният човек най-често се храни еднократно или двукратно и преяжда. Това води до сериозни храносмилателни смущения, отначало функционални, а по-късно те преминават и в болестни състояния, които се дължат именно на липса на режим на хранене, както и на количеството и качеството на храната.

Препоръчваме задължително минимум три основни хранения с две междинни закуски. Вечерята не трябва да е по-късно от 19 часа, а като междинни закуски - към 10 и към 16 часа - най-подходящо е да се яде плод. Така се избягват прегладняването и хипогликемията, което пък води до неконтролирано хранене.

Често ли във вашата практика се срещате именно с хаотично хранене?
Да, особено в активната възраст между 20 и 60 години много често наблюдаваме прескачане на основни хранения. Това са или закуската, или обядът, като основно хранене се изнася вечерята, и то с прехранване.

Имаше старо правило да ставаме леко гладни от масата.
То е в сила, защото, освен че се храним неритмично, поглъщаме храната много бързо. А бързото хранене нарушава усещането за ситост – стомахът няма време да развие обем, да подаде сигнал към централната нервна система, че храненето трябва да спре.

Индивидуалната нагласа или навиците имат водеща роля?
По принцип режимът и начинът на хранене се определят в детството. Много е важно дали едно дете ще е научено да се храни по всяко време на деня, или ще свикне към часови режим. Освен това то трябва да се научи, че храненето става на масата, в спокойна обстановка, а не в движение. Голяма роля тук имат детските заведения и училището.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg