Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Любопитно

Исторически митове

health.bg 15-08-2012
Любопитно : Исторически митове  - история, митове, факти, цивилизация
Митовете съществуват от Античността до наши дни, те са неизбежните спътници на цивилизацията. През вековете са се настанили навсякъде, дори и в авторитетните учебници по история на света.

 

С непосилната задача да ги развенчае се е заел американският писател и историк Дейвид Хавиланд. Новата му книга „Не толкова голата езда на лейди Годайва” е изпъстрена с любопитни примери, някои от които са публикувани в lira.bg  и huffingtonpost.com.

1. Великата китайска стена. Тази стена е велика конструкция, дълга 5500 мили, а строежите са започнали още през V в. преди Христа. Но самата Велика стена не е стена в пълния смисъл на думата: има доста дупки и празнини. Освен това се твърди, че е единственото нещо, построено от човек, което се вижда от Космоса. Това също не е вярно. За да се види от Луната, трябваше да е широка около 70 мили, а не 10 метра.

2. Константин Велики. Римският император Константин е смятан за милостив и образован. Като първи християнски владетел, той въвежда закони, които подобряват положението на робите. Забранява разпъването на кръст, спира гладиаторските битки, преустановява практиката затворниците да бъдат държани в тъмница. Но мотивите му не са чак толкова чисти. Разпъването било забранено заради асоциацията с Христос, а робите продължавали да бъдат принуждавани за наказание да пият разтопено олово и вряла вода, а господарите им спокойно са можели и да ги убиват. Ако преценят, че е необходимо.

3. Антипапа. Кой е бил папа през 1409 г.? Изглежда лесен въпрос, но отговорът му далеч не е ясен. По това време трима души са били папи. В Рим папа е бил Григорий XII, който се смята за истинския. В Авиньон, Франция, е избран Бенедикт XIII. По същото време в Пиза за папа е провъзгласен и Александър V. Папата трябва да е Божий наместник на Земята, но очевидно по онова време католиците не са могли да уточнят кой е бил най-достойният сред тях.

4. Първата световна война. Кога е била тя? Разумният отговор е 1914-1918 г. Според Уинстън Чърчил обаче световна война е имало между 1756-1763 г., когато воюват двете най-силни империи - британската и френската. В битките се включват почти всички големи страни по света. И досега е известна като Великата война, а не като Първата световна. Но през 30-те години на ХХ в. редица историци са я наричали именно така: Първата световна война.

5. Кралица Виктория. Била е известна с пуританското си отношение към секса. Разбиранията й до днес продължават да оказват влияние във Великобритания. Тя дори не е допускала, че жените също могат да бъдат обратни. Но много скоро след като се омъжва за съпруга си Алберт, тя записва в дневника си: „Много често не спим по цяла нощ”.

6. Испанската армада. Векове наред британците смятали, че флотът им е най-силният в света. Това се дължи най-вече на победа над испанската армада – друга доминираща морска сила, със своите 151 кораба, 8000 моряци и 18 000 войници (които никой не е виждал накуп, но това е друг въпрос). Англичаните обаче не играят ключова роля във въпросната битка. Планът на испанците е ужасен, което води до загубата на 5 техни кораба. Въпреки това, ако не са се предали, те са щели да победят, тъй като англичаните остават без амуниции. Но Испания се предава и Англия се самообявява за владетел на вълните.

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg