Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Нови заболявания ще пазят от съкращение и уволнение

health.bg 2013-11-29
Здравна политика : Нови заболявания ще пазят от съкращение и уволнение - заболявания, защитени, уволнение, съкращение, списък, актуализиране
Това е втори опит за актуализиране на списъка, който не е променян от 1987 г.

За втори път в рамките на една година Здравното министерство прави опит да допълни списъка със заболявания, при които работниците са защитени от уволнение или съкращение. В момента от такава закрила се ползват българите с исхемична болест на сърцето, с туберкулоза, с диабет, с раково, професионално или психическо заболяване. Тези диагнози са изброени в Наредба №5 на МЗ от 1987 г., която не е променяна оттогава до днес.

Подобен опит за промени в листа направи преди една година екипът на тогавашния здравен министър Десислава Атанасова, но проектът не срещна одобрението на работодателите в Съвета за тристранно сътрудничество.

Както тогава, така и сега предложените нови диагнози, качени на сайта на МЗ, са хронично протичащите неврологични заболявания с остатъчен дефицит като преживени мозъчно-съдови инциденти и дегенеративни заболявания на нервната система (т. е. множествена склероза, прогресивна мускулна дистрофия, миастенични синдроми).

Включва се болестта на Паркинсон (от нея страдат около 20 хил. души), епилепсия (среща се при близо 1 % от населението или около 70 хил. души), детската церебрална парализа (е тази диагноза са над 15 000 българи).

Не на последно място се добавят преживян полиомиелит, операция заради хидроцефалия, СПИН, извършена трансплантация, хемодиализа (на нея са поставени към 3000 души) и активните форми на хепатит В и С.

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg