Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Преглеждат безплатно за проблеми с щитовидната жлеза

health.bg 2013-11-29
Ендокринология : Преглеждат безплатно за проблеми с щитовидната жлеза - щитовидна жлеза, прегледи, рак, Скай Сити Мол София
Всеки желаещ може да се подложи на диагностика с ехографски апарат в Скай Сити Мол София до 20 декември

Кампания за ранна диагностика на рак на щитовидната жлеза стартира на 1 декември в „Скай Сити Мол София”. Всеки ден от 12.00 до 20.00 ч. до 20 декември изтъкнати ендокринолози ще преглеждат безплатно желаещите. Прегледите ще се извършват с модерна ехографска апаратура. Организатори на Кампанията са Център за защита правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо” със съдействието на Столична община.

По време на Кампанията за ранна диагностика на рака на щитовидната жлеза ендокринолози от столични университетски болници ще провеждат безплатни клинични и ехографски прегледи на всички желаещи без ограничение на пол и възраст.  При установяване на отклонения от нормата или при съмнение за тиреоиден карцином, хората ще бъдат насочвани за диагностично уточнение и лечение в специализирано лечебно заведение.

Целта на Кампанията е да се повиши информираността на обществото за рака на щитовидната жлеза, за характерните симптоми и рисковите фактори, за ролята на профилактиката и методите на лечение на заболяването. Основната цел на инциативата не се ограничава само с извършване на безплатни профилактични прегледи. Организаторите се стремят да създадат нагласи в обществото, че болестта е лечима, стига хората да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да потърсят лекарска помощ. Предвижда се Кампанията да продължи и през 2014 г. като обхване цялата страна и най-вече малките градове и села, където достъпът до специалист е силно ограничен.

Карциномът на щитовидната жлеза се среща рядко и представлява 1% от всички злокачествени образувания. Според данните на Националния раков регистър броят на новооткритите заболели от тиреоиден карцином в България за 2009 г. е 316, а за 2010 г. е 299. 250 жени и 66 мъже са диагностицирани за първи път през 2009 г., а през 2010 г. техният брой е съответно 233 жени и 66 мъже. Близо половината пациенти са диагностицирани в първи стадий, когато ракът може да бъде излекуван напълно. Заболяването засяга хора от всички възрастови групи, но най-често се проявява между 50 и 60 годишна възраст.

Център за защита правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо” работят съвместно по проекти  за ранна диагностика на онкологични заболявания от 2008-ма година до днес. През последните 2 години инициативи в тази насока бяха осъществени в общините Ардино, Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар, Мирково, в Дома за жени с психични заболявания в Лакатник, Брезник, Годеч, Якоруда, Белово, Чупрене, Джебел, Любимец, Криводол, Неделино, Борино, Златарица, Никола Козлево, Самуил, Борово, Вълчи дол, Аврен, Крушари, Царево и Приморско. 

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg