Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

България 31-а по качество на здравеопазването сред 35 страни

Лиляна Филипова 2013-12-05
Институции и организации : България 31-а по качество на здравеопазването сред 35 страни - България, качество, здравеопазване, Хелт Кънсюмър Пауърхаус, Цветан Райчинов
Лидери сме по аборти и секцио

България е класирана на 31-о място сред 35 европейски държави по качество на здравеопазването.Това e резултатът от изследване на Европейския здравно-потребителски индекс, представено от д-р Цветан Райчинов, шеф на Българския лекарски съюз. Изследването е на шведската неправителствена организация Хелт Кънсюмър Пауърхаус.

След нас са единствено Полша, Латвия, Румъния и Сърбия, а първенецът в класацията с най-добра от европейските здравни системи за четвърта поредна година е Холандия. Тя е на върха по 48 показателя, сред които пациентски права, информация, достъп, превенция и резултати и получава 870 от 1000 точки.

Страната ни е втора след Румъния по ниво на детска смъртност (8 на 1000), като в това отношение дори показателите в Македония и Албания са по-добри от нашите.

Нареждаме се и сред лидерите по аборти - над 400 на 1000 живородени, като след нас са само Естония и Румъния.

В челната класация сме и по брой на секциото - все още сме с 300 операции на всеки 1000 раждания.

Последни в класацията сме също така по съотношението на болничните разходи към общите разходи в здравеопазването - с малко под 60 на сто. България е една от осемте страни, в които няма въведени електронни рецепти - наред с Албания, Македония, Кипър, Латвия, Малта, Сърбия и Словакия.

Според данните обаче страна ни е все още в групата на сравнително добре обезпечените страни като Германия, Литва и Швеция, по отношение на брой лекари на население. Нашите медици са малко под 400 на всеки 100 000 души. Заедно със Словакия пък страната ни се нарежда на трето място по осигурен достъп на пациента до собственото му досие, след лидерите Дания и Норвегия.

По показателя време за чакане при планирани основни операции България е подобрила резултатите си и се е изкачила на 3-о място след Албания и Белгия. Любопитно е, че по отношение на достъпа до личния лекар сме в групата на най-свободния достъп. В спещните ни отделения също не се чакало много до започване на лечението – на 4-о място сме след Хърватска, Холандия и Белгия.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg