Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Урологични

Тънка струя при уриниране е сигнал за проблем с простатата

Георги Георгиев 17-12-2013
Урологични : Тънка струя при уриниране е сигнал за проблем с простатата - уголемена простата, ДПХ, симптоми, лечение, д-р Васил Василев
В случаите на фамилна обремененост е добре мъжете да започнат годишните прегледи при уролог преди 45-годишна възраст

Д-р Васил Василев – Клиника по урология в УМБАЛ „Александровска”, автор на урологичния сайт www.urology.bg

- Д-р Василев, за уголемената простата не се говори много. Какво представлява това заболяване?

- Доброкачествената простатна хиперплазия, или увеличена простата е много характерна за мъжете над 50- 60-годишна възраст. Важно е да се отбележи, че това е доброкачествено разрастване на нормални клетки от простатата, които увеличават броя си и обемът на жлезата става по-голям.

Говорим не за заболяване, а за състояние, което се среща при почти всички възрастни мъже. Този процес е пряко свързан със стареенето и с наличието на мъжки хормони в тялото. Сравнимо е с посивяването на косата и появата на бръчките.

Нормално простатата при млад мъж е с размерите на кестен. След 35-40-годишна възраст тя постепенно започва да нараства, като в определен момент се появяват проблеми с уринирането.

- Какви точно са симптомите?

- С увеличаването си простатната жлеза започва да притиска уретрата (каналчето, което отвежда урината) и да затруднява изпразването на пикочния мехур. Първата голяма група симптоми се дължат именно на тези промени. По време на уриниране струята става по-тънка, прекъсва или се забавя. Пациентът има чувство за недоизпразване на пикочния мехур.

Другата група симптоми са резултат от промени в стената на пикочния мехур, поради това запушване. Мъжът ходи често по малка нужда през нощта, трудно задържа урината.

Обикновено преобладават симптомите на една от двете групи, но е възможна и комбинация. Появата им обаче е показател, че трябва да се потърси лекарска помощ.

- Как се поставя диагнозата?

- Добре е всеки мъж над 50-годишна възраст да се консултира с уролог поне веднъж в годината. Такава е препоръката на всички международни урологични асоциации. Целта е да се определи както степента на нарастване на простатата, така и да се изключи наличието на карцином.

Прегледът включва изследване на простатно специфичен антиген (PSA). Друго препоръчително изследване е ехография, която да покаже на лекаря размера на простатата, да установи какво е състоянието на пикочния мехур и на бъбреците.

Ректалното туширане е едно от нещата, които плашат мъжете най-много. Но това е едно от най-информативните изследвания, което не може да бъде заменено от никаква апаратура. Прегледът продължава 15 минути и не би трябвало да предизвиква притеснения след представителите на силния пол.

- Възможно ли е уголемената простата да се развие до рак?

- Двете не се изключват взаимно. Напълно възможно е на фона на увеличена простата да има огнище на карцином.

Проблемът е, че при рака на простатата или липсва симптоматика, или тя е много сходна с тази на доброкачествената хиперплазия. А когато специфичните за рака симптоми се появят, вече е доста късно. Именно затова е необходим годишният преглед при специалист. Установи ли се в ранен стадий, ракът на простатата е напълно лечим.

- Какви терапевтични подходи се прилагат при увеличена простатна жлеза?

- Лечението започва едва след появата на някакви оплаквания. Все още не разполагаме с медикаменти, с които да спрем разрастването на простатата или да я върнем към нормални размери. Целта е да облекчим симптомите на пациентите и да забавим развитието на състоянието.

Прилагаме лекарства, които отпускат простатата, разширяват каналчето и улесняват уринирането. Друга група медикаменти блокира действието на тестостерона върху самата простата и до някаква степен забавя темповете на доброкачествената хиперплазия. В последно време можем да разчитаме на продукти, които комбинират ефекта от двете групи медикаменти.

Когато оплакванията станат много сериозни и се появят усложнения, може да се наложи прекратяване на медикаментозната терапия и преминаване към хирургично лечение. Целта е премахване на разрасналата тъкан на простатата и отпушване на уретрата, което позволява на пациентите да уринират по-лесно.
Класическото хирургично лечение представлява отворена операция, но през последните години се прилага все по-рядко, защото навлязоха нови методи. Особено популярни сред пациентите са лазерните техники, които позволяват бърза, ефективна и безкръвна операция при много уголемена простата.

Един от най-използваните оперативни подходи е трансуретралната резекция. Това е първата безкръвна интервенция, извършва се през уретрата, а простатата се отстранява чрез ток. Този метод обаче не може да бъде прилаган при по-уголемена жлеза.

Важно е да се отбележи, че разрастването на простатата не означава категорично операция. Някои пациенти прекарват по 10-20 години на медикаменти и никога не достигат до оперативно лечение. Основното показание, за да се прибегне до интервенция, е наличието на усложнения.

- Какви могат да бъдат тези усложнения?

- Острата ретенция (задържане) на урината е сериозен проблем, който не позволява на пациента да изпразни докрай пикочния мехур. Другите усложнения са: образуване на камъни в пикочния мехур; кървене от простатата, което не може да се овладее с медикаменти; тежки инфекции вследствие на застоя на урината в простатата; задръжка на урината в бъбреците и нарушаване на тяхната функция; тежки сипмтоми, които мъчат пациента и нарушават качеството му на живот.

- Възрастта ли е основният рисков фактор за доброкачествена простатна хиперплазия?

- Да, с напредване на възрастта простатата става все по-голяма. Наследствеността също е сред водещите рискови фактори. По-ранна изява на симптомите се наблюдава при хора, чиито баща, дядо или вуйчо са имали проблеми с простатата. Същото се отнася и за простатния карцином. За тези мъже е добре да започнат ежегодните прегледи при уролог от 45-годишна възраст.

Някои храни и напитки също не са подходящи за хора, при които се наблюдават ранни признаци на доброкачествена простатна хиперплазия. Алкохолът, кафето, лютите и мазните храни допълнително могат да утежнят симптоматиката. Затова препоръчваме на тези мъже промяна в начина на живот, спазване на хранителен режим, повече физическа активност и намаляване на телесното тегло.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg