Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Връщат детските и женски консултации

CredoWeb 2013-12-18
Здравна политика : Връщат детските и женски консултации - детски консултации, женска консултация, недоносени бебета
Догодина започва и изграждане на центрове за наблюдение на недоносени и рискови деца

Детските и женските консултации ще бъдат възстановени от догодина, съобщи председателят на комисията по здравеопазване в парламента д-р Нигяр Джафер. Тези структури, които работеха към АГ клиниките и бившите поликлиники, бяха закрити преди повече от двадесет години. В тях се извършваше задължително наблюдение на бебетата до годинка, на техните майки, а също и на бременните жени. Докторите от консултациите правеха и задължителни посещения на майките и децата по домовете, припомниха педиатри. Специалистите водеха строги отчети за начина на хранене, графика на ваксините и развитието на новородените.

Част от тези дейности в момента се изпълняват от семейните лекари, но не всички от тях правят домашни посещения след изписването на бебетата и майките от родилното. Това налага здравите деца да чакат за консултация заедно с болнитепациенти в общ коридор пред кабинета на доктора, което крие опасности от и заразяване с инфекции, посочи д-р Иван Костов, директор на Първа АГ-болница „Света София”.

Ще бъдат изградени и центрове за наблюдение на рискови деца, които са родени недоносени или са с някакво заболяване. Създаването на първите такива звена започва още от 2014 г., допълни здравният министър д-р Таня Андреева. По думите й те ще бъдат във всички по-големи градове, за да бъдат обхванати повече нуждаещи се от по-стриктно наблюдение и лекарска грижа деца.

10 % от новородените в България бебета са недоносени, като само за 2012 г. те са 6000, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg