Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алцхаймер

Инсектицидът ДДТ увеличава риска от алцхаймер

БТА 2014-01-28
Алцхаймер : Инсектицидът ДДТ увеличава риска от алцхаймер - алцхаймер, инсектицид, проучване, мутация
Ефектът от ДДТ е сравним с този от най-често срещания генетичен фактор, който предразполага към болестта

Инсектицидът ДДТ, който е забранен в САЩ от 1972 г., но може да просъществува дълго в околната среда и човешкия организъм, увеличава риска от болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес. Учени констатирали, че нивото на активната съставка DDE на този инсектицид в кръвта на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер, е 4 пъти по-високо, отколкото у здрави доброволци в контролната група. Тази съставка остава в човешкия организъм, след като ДДТ е метаболизиран от него.

Изследването обхванало 86 пациенти над 60-годишна възраст, засегнати от болестта на Алцхаймер, и 79 доброволци в добро
здраве. Ефектът от ДДТ е сравним с този от най-често срещания генетичен фактор, който предразполага към болестта на Алцхаймер, увериха учени от университета Емъри в Джорджия. Оказа се, че пациентите, които са носители на въпросната
генна мутация и са с високи нива на DDE в кръвта си, имат по-категорични симптоми на болестта на Алцхаймер. Получените резултати разкриват, че DDE може директно да допринесе за образуване на бета амилоидни плаки, заяви ръководителят на изследването д-р Джейсън Ричардсън от университта Рътгърс в Ню Джърси.
Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg