Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Добрият холестерол може да стане анормален и да запуши артериите

Nature Medicine 2014-01-28
Сърдечно-съдови : Добрият холестерол може да стане анормален и да запуши  артериите - холестерол, артерии, сърцето, сърдечносъдови, зехтин
Тестове с 627 пациенти показаха, че нивата на анормалните липопротеини с висока плътност могат да се използват, за да се предскаже рискът от сърдечносъдови заболянвания.

Някои храни като зехтина могат да променят баланса между добрия и лошия холестерол, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Би Би Си. Оказва се, че добрият холестерол има също "лош" страничен ефект, който увеличава риска от инфаркт. Добрият холестерол обикновено пречи на стесняването на артериите и е полезен за сърцето. Екип от клиника в Кливланд обаче установи, че той може да стане анормален и това да доведе да запушване на кръвоносни съдове.

Липопротеините с ниска плътност, известни като лош холестерол, се отлагат върху стените на артериите и са в основата на образуване на плаки, които могат да запушат кръвоносни съдове, предизвиквайки инфаркт или инсулт. Липопротеините с висока плътност, известни като добър холестерол, са "транспортирани" до черния дроб. Данните сочат, че голямото съотношение между добър и лош холестерол е полезно за здравето. Учени от клиника в Кливланд увериха, че тестове, които имали за цел да се повиши нивото на добрия холестерол, не били успешни и че ролята на добрия холестерол е по-сложна, отколкото се смяташе досега. Изследването им показало как добрият холестерол може да стане анормален.

Д-р Стенли Хейзън от екипа заяви, че добрият холестерол бил модифициран в стените на артериите. "Там действието му е
различно в сравнение с това при кръвообращението, поясни ученият. Добрият холестерол може да стане "неадекватен" и да
допринесе за развитие на сърдечна болест." Тестове с 627 пациенти показаха, че нивата на анормалните липопротеини с висока плътност могат да се използват, за да се предскаже рискът от сърдечносъдови заболянвания.
Тези данни не променят посланието за здравословно хранене, но могат да допринесат за разработване на нови тестове за
анормален добър холестерол и на лекарства, които блокират образуването му, отбеляза д-р Хейзън. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg