Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

Промяна в тарифа към лекарствения закон ще удари пряко пациентите

health.bg 2014-02-12
Институции и организации : Промяна в тарифа към лекарствения закон ще удари пряко пациентите - лекарства, МЗ, БГФармА, цени, аптеки
БГФармА изразява категоричното си несъгласие с проекта за тарифа за таксите по закона за лекарствата, предложен от МЗ

Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФармА) изразява категоричното си несъгласие с проекта за Тарифа за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

Предвижда се сериозно увеличаване на административната и финансовата тежест върху производителите на лекарства в България.Това неминуемо ще повиши крайните цени на лекарствата, които хората купуват от аптеките.

БГФармА изразява своето недоумение от подготвяната промяна в правилата, която е в ущърб на пациентите и на българското здравеопазване. Намираме абксолютно противоречие между изразяваното намерение на правителството да създава благоприятна среда за стопанска дейност в страната и реалните административни действия на кабинета, поне що се отнася до лекарствената политика.

Днес производителите са поставени пред ситуация на значително увеличаване на таксите, събирани по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, което в крайна сметка ще ограничи достъпа до масови лекарства на огромни групи от българското население.

В подкрепа на горе изложеното бихме привели накратко следните примери от проекта за Тарифа:

- увеличение на тарифата за регистрация на нов лекарствен продукт (генерична апликация) от 7500 на 8000 лв.;

- увеличение на тарифата за регистрация на нов лекарствен продукт с хибридно досие от 15 000лв на 19 000 лв.;

- за годишно поддържане на РУ на лекарствен продукт се предлага такса от 1000 лв. вместо досегашна - 250 лв;

- увеличават се таксите за регистрация по всички процедури;

- таксата за издаване на CPP от 50 лв. става на 150 лв., а за оценка на документация за разрешаване на клинични изпитвания таксите са почти двойни;

- увеличават се таксите при извършаване на инспекции на производителите;

- увеличaват сетаксите за услугите по цени и реимбурсиране;

- въвеждат се такси за пряко съобщение до медицински специалисти, както и такси за обучителни материали по лекарствена безопасност.

Производителите на лекарства в България не са получили никаква възможност за участие при изготвянето на проекта за Тарифа, нито пък е потърсено тяхното мнение по която и да било промяна, заложена в него. Настояваме заложените увеличения на таксите да отпаднат, за да не се нанасят допълнителни удари върху хиляди затруднени материално пациенти.

УС на БГФармА
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg