Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

Пациентски организации въстанаха срещу новия консултант по трансплантации

CredoWeb 2014-02-19
Институции и организации : Пациентски организации въстанаха срещу новия консултант по трансплантации - трансплантации, Любомир Спасов,
От Български пациентски форум припомнят, че срещу проф. Любомир Спасов се водят дела от пациенти

ОТВОРЕНО ПИСМО НА ФЕДЕРАЦИЯ "БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТСКИ ФОРУМ"

Със заповед № РД-02-32/ 18.02.2014 г. на Министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева е сменен Националният консултант по трансплантации. Новият консултант е проф. Любомир Спасов. Федерация "Български пациентски форум" сме възмутени от това назначение поради няколко факта:

- срещу болница "Лозенец", която проф. Спасов представлява са заведени две дела.

Едното е за "обезщетение на неимуществени вреди претърпяни от родителите на пациент с Хронична бъбречна недостатъчност, на който е извършена трансплантация на бъбрек с оператор доц. Спасов, който няма придобита специалност по урология. В следствие на трансплантацията - пациентът починал 21 дни след операцията."

Второто дело е заведено "от пациентка с хронична бъбречна недостатъчност, на която е извършена бъбречна трансплантация от жив донор (нейният баща). В следствие неправилно и некачествено извършване на трансплантацията - присадката е отхвърлена, от което пациентката търпи неимуществени вреди - от една страна е пропуснала възможността да води нормален живот с трансплантирания й бъбрек от неин роднина с висок процент на съвместимост, а от друга страна вече е лишена от възможността да ползва същия донор, на трето място е била подложена на ненужен оперативен, постоперативен и анестизиологичен риск. И като последно и не най-маловажно е подложила на риск живота и здравето на своя баща."

Федерация "Български пациентски форум" разполага с доклади от проверки по отношение на трансплантационната дейност на болница "Лозенец - извършени от ИА "Медицински одит" и ИАТ. В докладите са констатирани множество нарушения на нормативната уредба, урежаща трансплантирането на тъкани, органи и клетки. Федерация "Български пациентски форум" иска Министърът на здравеопазването на РБългария да преразгледа новото назначение на Националният консултант и на тази толкова важна позиция - за цялото общество - да бъде назначен достоен, некомпрометиран професионалист в областта на трансплантациите.

Надяваме се, че правилното решение ще бъде взето в името на българските граждани нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, а не в името на нечии лични или партийни интереси.

Иван Димитров, председател на ФБПФ

Лилия Николова, адвокат
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg