Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Промени в Наредба 10 предвиждат нови лекарства да влизат в позитивния списък веднъж годишно

CredoWeb 2014-04-30
Здравна политика : Промени в Наредба 10 предвиждат нови лекарства да влизат в позитивния списък веднъж годишно -
Сега това става на шест месеца, целта е да се спестят средства за очертаващия се дефицит на НЗОК

Нови иновативни лекарства да влизат в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) на една година, а не, както е сега, на 6 месеца. Това предвиждат промените в Наредба 10 на МЗ. Промените предвиждат в ПЛС да влизат веднъж годишно и комбинираните медикаменти, които съдържат вещество, неплащано досега от НЗОК. Веднъж на година ще бъдат включвани в списъка и лекарства с включени разширени показания и диагнози, както и такива, чиято цена за 12-месечния период се е увеличила. Предвижда се текстовете да влязат в сила със задна дата от 1 януари т.г.

Предвижда се 12-месечният период за анализиране и обобщаване на информацията относно лекарствените продукти, за които ще се изискват допълнителни средства, да започне да тече от 1 януари 2014 г., става ясно от мотивите на МЗ. Смята се, че по този начин ще се преодолее заплахата от сериозен преразход за НЗОК през втората половина на 2014 г., поради прогнозирани от НЗОК допълнително необходими за лекарства за домашно лечение над 10 млн. лв., които не са предвидени в Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. От МЗ са категорични, че предложенията дават възможност за планиране на бюджета на НЗОК, но това се постига, без да се отнемат вече придобити права на здравноосигурените лица.

Вижте в приложените файлове текстът на новата наредба, както и мотивите на здравния министър Таня Андреева.


Прикачени файлове:

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg