Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Травми

В сезона на травмите...

health.bg 07-12-2008
Травми : В сезона на травмите... - д-р Христо Мазнейков, болница, Света София, NeOx, фактури, счупвания,
Наред с традиционните за зимата простудни заболявания за този сезон са характерни и всевъзможни травми. Благоприятни условия за зимния травматизъм са обилният снеговалеж, заледяванията, рязкото падане на температурите. Важно е да се знае, че консултацията със специалист е задължителна, защото няма безобидни травми и някои от тях може да се окажат фатални и да доведат до неприятни посттравматични заболявания.

Наред с традиционните за зимата простудни заболявания за този сезон са характерни и всевъзможни травми. Благоприятни условия за зимния травматизъм са обилният снеговалеж, заледяванията, рязкото падане на температурите.

Важно е да се знае, че консултацията със специалист е задължителна, защото няма безобидни травми и някои от тях може да се окажат фатални и да доведат до неприятни посттравматични заболявания.

За травматизма през зимата – разговор с д-р Христо Мазнейков, специалист ортопед-травматолог в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. София”.



Д-р Мазнейков, според Вас възрастните хора пазят ли се или провокират съдбата през зимата при поледици?
Не само възрастните, и младите не се пазят. Падането на първия сняг кара младите хора да се отправят веднага след работа към планината. Те се качват на ските неподготвени, което от своя страна е предпоставка за спортен травматизъм. Нашият съвет, като ортопеди, винаги е бил, когато хората имат желание да карат ски, преди това добре да се подготвят. Това може да стане или чрез тренировки във фитнес залата - бягане на пътека, вдигане на тежести, или чрез плуване. Също така е препоръчителна употребата на препарата NeOx. При втриването на този билков медикамент не се стига до тежки разкъсвания на мускулите.

Кои хора трябва да са изключително внимателни през зимата, когато навън е заледено и студено?
Най-опасно е за възрастните хора. Ето защо е препоръчително в такива моменти те да не излизат навън.

В едно народно поверие се казва, че когато си счупиш нещо, травмата ти зараства за толкова дни, на колкото години си. Дали това е така?
Разбира се, че това не е истина. Ако едно 5-годишно дете си счупи крака, травмата не минава за пет дни. Травматизмът се подчинява на строго определени биологични закони и начините на възстановяване са много различни. Така например при някои фрактури още на следващия ден след операцията пострадалият може да става и да стъпва на крака.

Какви препоръки трябва да спазва човек, ако след падане, изпитва силна болка?
Когато човек падне и изпитва силна болка, в никакъв случай не трябва да натоварва крайника, който е увреден, особено ако е долен. Препоръчително е пострадалият да не се движи и да изчака помощ. Ако болката е много силна и се усещат прищраквания, това означава, че има фрактура. Вторичните увреждания са много по-тежки от първичните. Доказано е, че 70% от уврежданията на гръбначния стълб настъпват при оказване на първа помощ. По тази причина абсолютно задължително е положението, в което е пострадалият, да не се променя.

Какво е правилното домашно поведение при травми? Какви компреси са подходящи при навяхване например?
При травми се слага лед. Компресите, спиртът, риванолът вече са отживелица.
При всички случаи посещението при специалиста е задължително, за да бъде точно уточнено каква е травмата и как да бъде излекувана.

Споменахте в началото един медикамент, който може да бъде в полза на хората, които искат да карат ски. А след травма може ли да се използва?
След получена травма трябва да се използват препарати, които съдържат хепарин. Когато премине острата фаза, тогава вече може да се правят процедури с NeOx, с други препарати, гелове, за да се поддържа тонусът на мускулатурата. NeOx-ът е много интелигентен продукт, с добра поносимост, лесно се поема от кожата, не се получават обриви.

А препоръчвате ли е приемането на таблетки калций за укрепване на костната структура?
Не. Това е другата голяма заблуда. Когато един човек е млад и здрав, той има нужда само от балансирано хранене.


Интервюто е излъчено в радиопредаването "Говорим за здраве"

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg