Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Косопадът се лекува с андрогени

Д-р Николай Подолешев 2009-04-21

Съществуват различни форми на алопеция (плешивост), от която страдат около 10-13 % от жените и над 20 % от мъжете. За тази значителна част от силния пол плешивостта е съдба, онаследяваща се от поколение в поколение в голям брой фамилии. Данните от родословното дърво във всяка една от тях ясно показват – прадядото е бил плешив, главата на дядото също е без коса, не е по-различна и прическата на таткото, а по всяка вероятност същата участ очаква и сина. Защото характерът на лисината зависи наистина много силно от мъжките полови хормони – андрогените, но също така и от наследствените фактори.

Обикновено наследственият косопад започва непосредствено след пубертета, най-често между 17 и 20 години. В началото падналите косми се заместват с по-малки и тънки, а по-късно изчезва всякакво окосмяване. Алопецията се проявява основно под две форми. При първата тя се явява в областта на темето (Хипократов тип), където косата се завърта и образува така наречения връх и оттам се придвижва напред. При втората започва от слепоочните ъгли на челото и се премества назад. При по-тежките случаи алопецията засяга едновременно двата участъка, които бързо се сливат. Никога обаче не се обхваща цялата окосмена област на главата, а остават незаангажирани или много по-леко засегнати слепоочията и тилните области. Накрая се запазва само една ивица от коса по периферията на главата. Лишената от коса кожа става гладка, лъскава и изтъняла.

Често тази алопеция се придружава от упорит сърбеж по главата, особено когато се съпътства от силно проявен пърхот. Тогава се наблюдава и засилено потене на челото и главата.

Процесите, които протичат при обусловената от андрогените алопеция, са следните. Тестостеронът се превръща в дихидротестостерон (ДХТ). Тази трансформация се осъществява при наличието на ензима 5 алфа-редуктаза. ДХТ се натрупва в специални рецептори в корена на косъма, където предизвиква втвърдяване и удебеляване на колагеновите влакна в косменото влагалище. Резултатът е плътно обгръщане и стягане като в менгеме на кръвоносните съдове. Настъпва недостиг на хранителни вещества и се разстройва косменият цикъл. Поради това с течение на времето се образуват все по-къси, по-тънки и по-слабо пигментирани косми. Накрая израстват само съвсем тънки и къси косми, които трудно се виждат с невъоръжено око.

Жените също могат да боледуват от такава алопеция. Виновни са пак андрогените, които се образуват в малки количества и в женския организъм. Ако се произвеждат прекалено много андрогени, равновесието се нарушава и може да настъпи косопад, който в повечето случаи не е така силно изразен, както при мъжете. Жените обикновено установяват първоначално изтъняване на косъма. След това косата в областта около пътя започва да се разрежда и пада по-силно. Плешивост като при мъжете обаче се наблюдава много рядко.
Андрогенната алопеция може да се появи и в критическата възраст, когато производството на женските полови хормони постепенно спада и се достига до превес на тестостерона.

Лечение на андрогенния косопад

За лечението на хормонално обусловения мъжки косопад се използват т.нар. локални антиандрогени, каквито вече има и у нас. Те са ефикасни и при жените. Обикновено представляват разтвори, които се нанасят директно върху кожата на главата и се втриват с върха на пръстите в корена на космите. Проникващите там активнодействащи съставки се прикрепват към ДХТ-рецепторите, блокират ги и по този начин предотвратяват присъединяването на андрогенните хормони и разгръщането на тяхното пагубно за космите действие. Така постепенно се постига спиране на косопада и поникване на нови и здрави косми.

При ежедневно приложение на препарата тоталното спиране на косопада се наблюдава в края на 3-ия месец, а до 12-ия месец се установява възстановяване на фоликулите и на космите. За да бъде ефективно, използването на локалните антиандрогени трябва да започне още при първите признаци на косопад. В противен случай нефункциониращите фоликули се изпълват със съединителна тъкан и възстановяването на космения растеж става несигурно. В заключение ще добавим, че до момента не са наблюдавани никакви странични ефекти на локалните антиандрогени.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg