Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бременност и раждане

Хранителният режим е задължителен за бременните

Петър Галев 24-09-2009
Бременност и раждане   : Хранителният режим е задължителен за бременните - здраве, Д-р Георги Коларов, Майчин дом, бременност, секцио, запек, Фрутилакс, раждане,
Д-р Георги Коларов, акушер-гинеколог от Медицински център „Майчин дом”, в интервю за Хелт медия.

Д-р Коларов, кои са основните проблеми, с които се срещат жените през бременността?
Бременността е физиологично състояние, при което настъпват промени в почти всички органи и системи на женския организъм. Храносмилателната система например е сред най-засегнатите заради увеличаването на матката, която механично притиска стомаха, издига го нагоре и в резултат на това жените много често изпитват гадене и киселини. Тези симптоми едва ли не са се превърнали във визитна картичка на ранната бременност.

Има ли нещо вярно в твърдението, че тези оплаквания зависят от пола на детето, което жената носи в утробата си?
От чисто научна гледна точка няма данни, които да потвърждават такова твърдение. Реален проблем е сърцебиенето при част от бременните. То отново се дължи на нарастването на матката, която издига нагоре диафрагмата и „подпира” сърцето. Това не създава обикновено някакви сериозни здравни проблеми, но субективното усещане не е приятно. Разширените вени са друг чест спътник на бременността. Те се явяват в резултат на повишеното кръвоснабдяване на малкия таз и на долните крайници. Друг проблем е констипацията – нередовното освобождаване на червата.

С кой от тези проблеми се срещате най-често в практиката си?
С гаденето, киселините и запека. Затова и подхождаме комплексно при преодоляването на тези състояния. Важно значение има хранителният режим. Например повишеното белтъчно съдържание в храната води до неутрализиране на високата киселинност в стомаха.

Каква всъщност е причината за този запек при бременните?
Това съвсем не е само проблем на бременните. Във всички икономически развити страни констипацията засяга около 20 на сто от хората, повече жените. Основните причини са намалената двигателна активност и храненето с концентрирани храни, без достатъчно количество фибри и течности. Някои от най-употребяваните медикаменти също могат да доведат до констипация – седативни, антидепресанти, спазмолитици, диуретици, бета-блокери. При бременните има допълнителни фактори: прогестеронът, който отпуска матката и подпомага износването на плода, влияе и върху другите органи, които имат гладкомускулни влакна, като червата. Поради тази причина техните естествени движения се намаляват и забавят.

Могат ли бременните да приемат всички лекарства срещу констипация?
Много от средствата на пазара не са подходящи за бременни, защото имат драстичен ефект или предизвикват мускулни контракции. Затова препоръчваме средства на естествена основа с мек ефект. Имаме много добър опит с Фрутилакс – хранителна добавка под формата на сироп, който съдържа воден извлек от плодовете на смокиня и слива, сорбитол и някои естествени масла. Всички тези естествени съставки осигуряват един комплексен механизъм на действие, който е много подходящ при бременните. Водните екстракти от плодовете са абсолютно безопасни – те съдържат плодови захари и магнезий, които подпомагат изхождането, сорбитолът има осмотичен ефект, а маслото от мента и копър притежава газогонно действие.

Колко често бъдещата майка трябва да посещава гинеколога си?
В началото – един път месечно, ако няма някакви оплаквания. В по-късната бременност – поне два пъти месечно, а последните седмици – и по-често.

Един от най-дискутираните въпроси е дали да се избере физиологично раждане, или цезарово сечение?
Световното мнение, включително и мнението на българските акушер-гинеколози, е, че най-добрият завършек на една бременност е физиологичното раждане. Разбира се, има състояния, при които се налага секцио. Но при нормално развила се бременност, здрава майка, нормални и съвместими размери на плода и таза категорично препоръчваме физиологичното раждане.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg