Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Комбинацията от лекарства може да причини стомашни проблеми

health.bg 05-11-2009
Гастроентерология : Комбинацията от лекарства може да причини стомашни проблеми - хипертония, диабет, исхемична болест на сърцето , гастрит, лакто 4 , комфортекс, фрутилакс,

В сезона на грипа, настинките и обострените костно-ставни болки много хора са принудени да вземат допълнителни лекарства към лечението, което традиционно провеждат за хипертония, диабет, исхемична болест на сърцето или мозъчно-съдова болест.

Съчетаването на голям брой медикаменти от различни групи е много трудно. Затова винаги съобщавайте на лекарите, които ви изписват ново лекарство, с какво и в какви дози се лекувате в момента.

Добре е различните таблетки да се приемат в интервал поне от 15 минути и с достатъчно количество вода. Стриктно спазвайте и препоръките на лекаря дали да пиете дадено хапче преди, по време или след хранене. Това има значение за неговото усвояване.

Дори и да следвате правилния прием, е възможно да се получат стомашни болки, гадене и киселини, които често са израз на лекарствено обусловен гастрит.

Той се причинява често от т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства – лекарствата против костно-ставни болки и възпаления, както и от някои други медикаменти – антибиотици, противотемпературни и обезболяващи средства.

Широкоспектърните антибиотици предизвикват и друго странично действие – т.нар. дисбиоза – нарушаване на съотношението на нормално населяващите чревната лигавица полезни бактерии. На тяхно място могат да се развият болестотворни микроорганизми, поради което задължително комбинирайте приема на антибиотици с пробиотици от типа на „Лакто-4”– препарати, съдържащи достатъчно количество устойчиви, полезни за организма бактерии.

Добре е с антибиотика да се вземат витамини от групата В. Често дисбиозата причинява функционални смущения в храносмилането – газове, подуване и „къркорене” в корема. Този проблем може да се отстрани с подходяща диета и с препарати, съдържащи успокояващи билкови екстракти, например комфортекс.

Ефективни природни препарати има и за запека, който се среща често не само като странично действие на много медикаменти, но и през есенно-зимния сезон заради по-уседналия начин на живот.

Положителното на препаратите срещу констипация на природна основа (като сиропите „Фрутилакс” и „Селакс”) е, че не натоварват организма с допълнителни химически субстанции, ефектът им е сигурен и мек и могат да се пият и от хора с хронични здравословни проблеми.

Все още много хора правят грешката при стомашни киселини да пият сода бикарбонат. Вярно е, че тя бързо отстранява проблема, но е и с бърз бумерангов ефект. Скоро след приема на содата киселините се възобновяват с още по-голяма сила.

Съвременното решение е в препарати, които с еднократен дневен прием потискат бързо и мощно стомашната киселинност и препятстват образуването на язви. Един от най-изписваните препарати за тази цел в целия свят, с който лекарите имат и най-богат опит, е омепразолът.

Един от сериозните пропуски не само на хората със здравословни проблеми, но изобщо на хората в България е недостатъчният прием на вода.

Напълно грешно е разбирането, че вода трябва да се пие само през лятото или само когато изпитваш жажда. Водата е жизнено необходима за целия организъм и особено когато пием много лекарства.

Има малък процент болни със специфични състояния, които трябва да ограничават водния прием, но това става само по изрична лекарска препоръка.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg