Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Тютюнопушене

Кампания "За бременност без тютюнев дим"

health.bg 2009-11-17
Тютюнопушене : Кампания "За бременност без тютюнев дим" - здраве, цигари, бебе, тютюнопушене, астма, рак на шийката на матката, рак,

Лекари от цялата страна ще информират бременните жени какви са вредите от пушенето.

Лекциите ще се проведат до края на тази седмица и са част от инициативите, които Министерството на здравеопазването организира по повод Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември.

Тази година той се провежда под мотото „За бременност без тютюнев дим”.

В София, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Разград, Силистра, Търговище и Враца ще се проведе безплатно измерване на издишвания въглеродния окис.

По време на кампанията ще се излъчват филми и ще се разпространяват рекламни материали за отказване от вредния навик.

56 общопрактикуващи лекари от страната ще подпомагат пушачите да спрат цигарите. Имената и координатите им ще бъдат публикувани на електронните страници на Министерството на здравеопазването (www.mh.government.bg) и на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето (www.aznepusha.bg).

Помощ за отказване от вредния за здравето навик може да се получи и на тел. 0700 10 323 всеки работен ден от 9:00 до 19:00 часа.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развиването на редица социално значими заболявания каквито са онкологичните и сърдечно-съдовите. Никотинът е особено вреден за бременните жени. Пушачките са с 30-40% по-застрашени от аборт през първите 3 месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти два пъти по-висок.

Изследванията сочат, че една от често срещаните причини за преждевременно раждане е пряко свързана с пушенето. Ако бебето се роди преди 37-ата седмица или развитието в утробата е нарушено, има по-голяма опасност от по-ниско тегло на новороденото или смърт при раждането.

Доказано е, че 5% от всички случаи на недоносване се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30 % по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60%.

Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също са пряко свързани с пушенето през бременността.

Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в училище. По данни от проучвания в страни от ЕС децата, отглеждани в домове, в които се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване.

Още в утробата на майка си бебето може да абсорбира никотин от цигарения дим. Всяка изпушена цигара забавя скоростта на кръвния ток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода. Вследствие зародишът може да бъде увреден както от хроничния недостиг на кислород, така и от недохранване.

Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 години по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg