Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Институции и организации

Защо лекарските протести продължават?

Петър Галев 09-03-2010
Институции и организации : Защо лекарските протести продължават? - здраве, д-р Николай Колев, протест, лекари, здравна вноска,
Д-р Николай Колев, член на Управителния съвет на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, в интервю за Хелт медия.

 

Д-р Колев, защо лекарският протест продължава въпреки уверенията на правителството, че се отпускат средства за изплащане на дължимите суми на медиците и здравните заведения?
През последните осем години с моите колеги се наслушахме на достатъчно обещания, затова вече вярваме само на факти. Когато средствата реално достигнат до нас, ние ще прекратим протеста. Освен това нашите действия не са мотивирани единствено от хронично забавяното финансиране. В момента се подготвя промяна в Закона за лечебните заведения, която може да нанесе тежък удар върху възможността общопрактикуващите лекари в страната да работят нормално.

Какво конкретно визирате?
Ако законовата промяна бъде приета, ние ще останем на свободен общински наем, както всички останали търговски субекти. В момента ние се възползваме от преференциален наем в размер на 10 на сто от официалните тарифи. За нас ще бъде абсолютно непосилно да плащаме пълния размер на наема за помещенията, в които работим. Драстичното увеличаване на наемите ни ще ни принуди да търсим други помещения, да ги пригаждаме за специфичната ни дейност, което би отнело минимум няколко месеца. А през това време не е ясно как и къде бихме могли да обслужваме нашите пациенти. Не изключвам варианта някои колеги да прекратят практиките си, защото те ще станат абсолютно нелогични от финансова гледна точка.

Имате ли уверения, че законът няма да се промени във ваша вреда, което в крайна сметка е и във вреда на пациентите?
Министър-председателят е дал такива уверения, но това зависи изцяло от Народното събрание, затова ние ще очакваме ясно становище от законодателния орган.

Увеличаването на здравната вноска с 2 процента ще подобри ли ситуацията в българското здравеопазване?
Това е макроикономика на здравеопазването, по която аз не съм специалист. Естествено, че допълнителни средства са добре дошли, но точно какво ще се подобри, аз не мога да кажа.

Как отговаряте на изявленията, че общопрактикуващите лекари изкарват нелоши за нашия стандарт пари, но често са недоволни от заплащането си?
Много малко хора имат реална представа колко пари остават за един общопрактикуващ лекар. Парите, които ни превежда НЗОК, не са чистата сума, която ние слагаме в джоба си. Съвсем накратко ще посоча какви са разходите ни. Например в моята практика средствата за осигуровки са между 300 и 350 лв. на месец, заплатата на сестрата е минимум 330 лв., поне 150 лв. месечно отиват за покриването на 24-часово разположение от съответния медицински център, на счетоводител плащам 100 лв. на месец, телефонът и интернетът са около 60 лв., след това са мобилният телефон, наемът към ДКЦ, режийните разходи, консумативите, както и сумите за изплащане на апаратурата, с която кабинетът е оборудван. Едва след всички тези плащания се формира моята реална заплата.

Едно от основните недоволства на пациентите е свързано с вечната липса на достатъчно направления за специалист или за изследвания.
Наличието на достатъчно направления изцяло зависи от средствата, които НЗОК е предвидила за тези дейности. Аз например разполагам с 1 талон годишно на пациент. А много от децата и по-възрастните хора се нуждаят от повече изследвания и консултации. Очаквам недостигът да се увеличава.

Реалистична ли е заплахата да ни глобяват, ако не минем на профилактичен преглед?
Заплахата за глоба е съвсем реалистична, защото това е записано в закона. Но от друга страна, финансовите ресурси са напълно недостатъчни за профилактични изследвания на всички пациенти. Аз имам около 850 души, а лимитите ми позволяват да направя профилактични изследвания на около 240 пациенти.

Става ли реален проблем намалената реимбурсация на медикаментите за определени заболявания?
Категорично! Често пациентите казват, че не могат да приемат предписаните им лекарства поради невъзможността да си ги позволят финансово. А сега отново се намали сумата, която касата поема, което допълнително ще оскъпи лечението за хората.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg