Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Хипертония

Цифров код на хипертоничния риск

Калина Стоянова 01-06-2009
Хипертония : Цифров код на хипертоничния риск - високо, кръвно,сол, движение, затлъстяване,плодове и зеленчуци,пушене

На конгрес по превантивна кардиология в Стокхолм бе представен цифров код, който препоръчва какъв да бъде стилът  на живот, за да се  избегне  хипертонията.
Това съобщи доц. Снежана Тишева, началник на Клиниката по кардиология и ревмокардиология на плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски”.


Според разшифровката на кода 0, 3, 5, 140 – 5, 3, 0  е необходимо пушенето да се сведе до 0, всеки ден да се изминават пеш по три километра, пет пъти дневно да се консумират плодове и зеленчуци, защото по този начин се намалява обемът на храните, съдържащи сол. Кръвното налягане трябва да се поддържа под 140.

Според  втората част на кода - 5 трябва да е нивото на холестерола, 3 - на лошия холестерол  и  0 - затлъстяване и диабет.

Всички тези стойности няма как да бъдат постигнати изведнъж, но може плавно да се коригира храненето и движението , което автоматично променя и другите показатели - обясни доц. Тишева.
Това не изисква  икономически възможности, а желание.  Обикновено  обаче хората предприемат  мерки, едва когато вече са засегнати.

Например младите, които са най-натоварени и подложени на стрес, не отделят дори 30 минути на ден, за да се движат, подчерта доц. Тишева пред  health.bg.

Проблемът съществува и при децата, за които липсват програми за двигателна активност, това е предпоставка за затлъстяване, което от своя страна отключва хипертонията още в най-ранна възраст.

В зависимост от хранителните навици, от възрастта и генетичния код хората реагират различно на консумацията на сол.
Важно е да се обърне внимание, че голямо количество постъпва в организма и чрез готовите храни.
Много модерни заведения за бързо хранене, които според  доц. Тишева са дефект на цивилизацията, използват повече сол. Затова е добре да внимаваме какво си поръчваме и какво консумираме.

Трябва да се направи и анализ за рисковите фактори за разпространение на хипертонията, посочи доц. Тишева.
Така например, според  емпирична информация, хората, които живеят около Дунава, консумират повече сол. А тези в по-планинските региони - повече мазнини.
Статистическият анализ на заболяванията изисква много средства, а към момента здравната ни система не го позволява. Затова често цитираме американски проучвания.

В САЩ ситуацията е подобна на нашата - обездвижване, затлъстяване и консумация на готови храни, които са прекалено солени и пълни с консерванти, уточни доц. Тишева.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg