Статии
Информационна кампания за рисковете от злоупотребата със солhealth.bg 2012-04-25
![]() Кампанията се организира от Министерство на здравеопазването, Столична община, Столична РЗИ и Медия Експерт Груп 2011. На събитието ще бъдат представени филми за ограничаване консумацията на готварска сол в дома и в заведенията за обществено хранене, както и за това как да направим информиран избор за храната, която купуваме. След прожектирането на всеки един филм ще има викторина с въпроси и отговори и атрактивни награди. Организаторите са предвидили много музика, игри и изненади, за да може всеки да научи за солта, забавлявайки се. Ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация относно рисковете и последствията от прекомерната употреба на готварска сол, практически съвети за съдържанието на сол в продуктите, които пазаруваме, и за това как да ограничим приема на сол при хранене. Събитието в София е последно от поредицата активности, част от кампанията за ограничаване консумацията на готварска сол. Тя се проведе в рамките на 19 града в страната, като пожъна огромен успех. Партньори на кампанията са Столична община, Комисия за защита на потребителите, Регионална здравна инспекция, браншови организации, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии, лидери на мнение, диетолози, лекари, журналисти. За прекомерната употреба на сол в цифри: Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10–14 грама на ден, а в някои региони на страната до 18–20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол. Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%. Потребностите на организма от натрий не са високи – 1,5 г/3,75 г сол дневно, при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка. Последици от прекомерна употреба на сол Сол и високо кръвно налягане. При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишаване на кръвно налягане. Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до: мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни; сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |