Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Депресия

Депресията състарява по-бързо

MEDdaily 2013-11-13
Депресия : Депресията състарява по-бързо - депресия, теломери, стареене, рак, диабет тип 2, деменция
Психичното разстройство често е придружено с заболявания като деменция, рак, диабет тип 2

Депресията е психично разстройство, което  ускорява процеса на стареене чрез съкращаване на теломерите - краищата, които предпазват хромозомите и информацията в тях. До този извод са достигнали учени от Свободния университет в Амстердам. Те изследвали 1900 пациенти в депресия, както и 500 души, които били здрави. Изледваните лица били на възраст между 18 и 65 години.

Учените припомнят, че с всяко клетъчно делене теломерите стават по-къси, и в крайна сметка клетката умира. Резултатите от изследването показали, че при пациентите в депресия теломерите са по-къси, отколкото при здрави хора. Наред с това било установено, че тежестта и продължителността на психичното разстройство също оказват влияние.

Дължината на теломерите се измерва с броя на сдвоените бази - "градивните елементи" на ДНК. Счита се, че нормалната дължина трябва да бъде равна на 5,540 базови двойки, като всяка година живот съкращава по 14 от тези двойки. Изследванията показват, че при хората с депресия средната дължина е 5460 базови двойки, а тяхното тяло е състарено с няколко години. Според учените това е причината депресията често да бъде придружена от други заболявания - деменция, рак, диабет тип 2 .

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg