Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Движението

Изкачват стълби за Световния ден на диабета

Лиляна Филипова 2013-11-14
Движението : Изкачват стълби за Световния ден на диабета - диабет, изкачване на стълби, Владимир Карамазов
Владимир Карамазов оглави символично битката с болестта в София.

С изкачване на стълби едновременно в София, Пловдив и Варна бе отбелязан Световния ден за борба с диабета. Инициативата е част от информационна кампания „Открито за диабета”, която се организира от Българска асоциация диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България.

В основата на кампанията е посланието за ранната диагностика и превенция, която включва здравословен начин на живот и достатъчна физическа активност. Затова мотото на кампанията е „Каква стъпка ще направиш днес”.

„Изкачването на стълбите е символичен знак, с който искаме да обърнем внимание на хората и да ги накараме да се движат повече. Изследванията показват, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40% риска от заболеваемост с диабет тип 2”,  заяви Светла Алексиева, председател на БАД.

„Никой не е застрахован от тази болест, затова важно е да не подценяваме риска и да се грижим за здравето си.  Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асансьора или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета”, каза актьорът Владимир Карамазов, посланик на програмата в София.

От името на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова подчерта, че ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните и е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Затова на централни места в София през целия ден се раздаваха информационни материали и талони за безплатни прегледи.

Освен в София, символично изкачване на стълби бе организирано и във Варна и Пловдив. В морската столица лице на кампанията бе баскетболната легенда Тодор Стойков, а в Пловдив двата местни футболни клуба „Ботев” и „Локомотив”, които загърбиха конкуренцията на терена и за първи път се обединиха в името на една социална кауза.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света, шегуват се лекарите.  По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над  371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. В България болните от диабет са над 577 000, 287 000 са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg