Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Статии

Пациенти искат по-голям бюджет за HPV ваксината

Илияна Ангелова 2013-11-14
Пациенти искат по-голям бюджет за HPV ваксината - ваксина, имунизация, Клара Балджиева, Павел Теохаров
В проектобюджета са предвидени 1,5 млн. лв. за 2014 г., а през 2013 г. ще бъдат похарчени към 3 млн. лв.

Да се увеличи до 3 млн. лв. бюджетът на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, предлагат от работната група към тази програма. В проектобюджета са предвидени 1,5 млн. лв., които са крайно недостатъчни, посочи Пенка Георгиева от пациентската организация „Усмихни се“. В същото време има все повече желаещи да поставят ваксината за папилома вируси на дъщерите си.  

Тази година са похарчени близо 2,4 млн. лв. до септември тази година по програмата, като сумата до края на 2013 г . се очаква да набъбне до 3 млн. лв., отбеляза Георгиева. От октомври 2012 г. досега по програмата са имунизирани 10 110 момичета с първа доза, малко над 8000 с втора доза и около 5400 с трета, съобщи д-р Теодора Тодорова от Министерството на здравеопазването. Приложени са общо 24 219 дози, като до момента няма съобщени нежелани лекарствени реакции след поставянето на ваксината.

По данни на американските здравни служби, ваксината предлага над 93% защита. На сайта на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е качена информация от проучвания за последните 6 г., макар че имунизации се правят от 10 г. Няма нито един случай на спад на имунитет сред ваксинираните, цитира данните Георгиева. По думите й това е доказателство за ефективността на препарата. 

България е една от страните в Европа с най-висока смъртност от рак на маточната шийка. През 2011 г. са регистрирани 1200 жени у нас с този вид карцином, а всеки ден една умира с тази диагноза, посочи д-р Клара Балджиева. В работната група по програмата тя представлява Сдружението на педиатрите в извънболничната помощ. В другите страни, където ваксината се прилага от години, вече се говори за изглаждане на колективен имунитет. Това може да се постигне, ако бъдат обхванати 75% от момичетата преди започване на полов живот. Така на практика половината от неимунизираните жени в други възрастови групи също ще бъдат защитени. За постигането на тази цел обаче е необходима финансовата подкрепа на държавата, заяви д-р Клара Балджиева. 

Тя посочи, че очаква успех на HPV ваксината, съизмерим с този на ваксината срещу хепатит В, въведена преди 20 г. в имунизационния календар. Клинично проучване, проведено от доц. Павел Теохаров, национален консултант по вирусология, установява, че при всички изследвани деца има адектватна производство на защитни антитела, т.е. те са защитени от инфекция с хепатит В с много висока степен на сигурност. При тях не се налага бустерна доза за ваксина. Ваксините не заразяват, само предпазват, подчерта още д-р Балджиева.  Не заразяват, защото съдържат само отделни протеини на вирусите, но не и тяхна ДНК, т.е. вирусът не може да се възпроизведе по някакъв начин и да влезе в човешката клетка. Ваксината срещу хепатит В също предпазва от рак – този на черния дроб.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg