Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алергии

Алергиите отстъпват пред имунотерапията

Камен Здравков 11-11-2013
Алергии : Алергиите отстъпват пред имунотерапията - алергии, имунотерапия, д-р Мария Стаевска
Животът в бетон и на асфалт ни лишава от контакта с естествената микрофлора и ни прави алергични

-  Д-р Стаевска, защо алергичните състояния се увеличават драстично?

-  Защото напредва цивилизацията, която носи много плюсове, но и много минуси. Западният начин на живот е свързан с алергиите, в развиващите се държави те не са голям проблем.

-  Добре, но какво точно от цивилизацията ни прави алергични?

-  Факторите са много и са комплексни. От една страна стерилният начин на живот. През цялото си хилядолетно развитие човечеството е живяло основно на открито, в много тесен контакт с животните, с пръстта, с растенията. Това вече не е така. Животът в бетон и на асфалт ни лишава от контакта с естествената микрофлора. А нормалните бактерии са много важни за обучаването на нашата имунна система. Неслучайно напоследък толкова се говори за пробиотиците, за полезните бактерии. Ако един организъм не се е срещнал с естествените микроорганизми, имунитетът страда. Дори в една канадска научна статия се говори, че разкъсването на връзката между пръстта и човека е причина за астмата и алергиите. Други фактори са все по-малкото излагане на естествената слънчева светлина и липсата на витамин D. В края на ХІХ в. болните от алергия са били единици, а днес в Англия например 50 на сто от младежите са алергични.

-  Храненето има ли отношение?

-  Разбира се, днес приемаме много концентрирани храни, без достатъчно фибри. Задоволяването на глада чрез т.нар. fast food е сред основните причини за тихите възпалителни процеси в организма, за диабет и атеросклероза. Тези възпаления имат отношение и към имунитета и алергиите.

-  Какво се случва в организма при алергия?

-  Преди всичко имаме един генетично предразположен индивид. Този фактор го има и преди 200 години, но тогава средата на живот сред естествените природни фактори не е позволявала това предразположение да се изяви клинично. Докато днес генетично предразположените хора, когато контактуват с алергени от околната среда, които иначе са съвсем нормални, започват да отключват алергичен отговор към тях. Имунната система не разбира, че става въпрос за неопасни субстанции, и започва да се бори срещу тях.

-  Кои са най-честите алергични изяви днес?

-  Така наречените атопични болести – атопичен дерматит, алергичен ринит (тук се включва и сенната хрема) и бронхиална астма. Най-често през детството се проявява една кожна екзема, след това се получават пристъпи от астма и в юношеството се проявява сенната хрема.

-  Защо дълго време алергиите се лекуваха само симптоматично?

-  Не сте съвсем прав, защото първото лечение на алергиите всъщност е имунотерапията, още преди 100 години. Но тогава тя не е била съвършена, имало е опасност от тежки алергични реакции. След това се откриват антихистамините и назалните кортикостероиди и имунотерапията се оказва изместена. Но хората имат по-големи изисквания, искат да се излекуват, а не просто да потиснат симптомите си.

-  Какво представлява днешната имунотерапия?

-  Това е метод, чрез който организмът се подлага на постепенен и контролиран контакт с алергените, към които конкретният пациент е алергичен. Приемат се най-често капки или таблетки, при които няма опасност от анафилактична реакция. Препаратът се разтваря под езика за няколко минути, където контактува с имунните клетки в лигавицата. Постепенно имунната система привиква, че в дадения алерген няма нищо страшно и когато се срещне с него от околната среда, я няма тази бурна реакция, водеща до сърбежи, зачервяване, обриви, оток, запушване на носа и т.н.

-  Колко време се провежда тази терапия?

-  Оптималният курс е 3 – 4 години, а ефектът се задържа 7 – 8 години. След това може да се направи нещо като реваксинация, но при много пациенти още след първия пълен курс се постига окончателно излекуване.

-  За всички видове алергии ли има имунотерапия?

-  Тя е много ефективна при респираторна алергия – астма и сенна хрема, причинени основно от полени и от микрокърлежи. Също така при алергия към оси и пчели, кучета, котки. По отношение на храните все още няма имунотерапия. Правят се опити, но към момента единственото лечение е избягване на съответната храна.

-  Кой трябва да предпише имунотерапия?

-  Алерголог, при това след точно проведено тестуване. Това лечение може да се прилага от детска възраст, обикновено над 5 г., до хора над 50 – 60 години.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg