Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алергии

Ринитът не трябва да остава нелекуван

Галина Спасова 2012-08-21
Алергии : Ринитът не трябва да остава нелекуван  - здраве, ринит, алергия, сенна хрема, алергодил
Интервю с д-р Албена Бъчварова, алерголог в МЦ „Детско здраве”, София.

- Д-р Бъчварова, кои са виновниците за алергичен ринит през лятото, не стихва ли пикът на сенната хрема?
- Известно е, че алергичният ринит е най-масовото алергично заболяване в световен мащаб – 10-30% при възрастните, при децата даже достига 40%. И общо взето, това е болест на младата възраст, училищната, юношеската. Около 400 млн. души в света страдат от тези болести. Старите граници между целогодишен ринит и т.нар. сенна хрема, сезонен ринит, започнаха да се размиват от гледна точка на това, че поленовият сезон вече протича много по-дълго. Новата класификация на алергичните ринити е по-скоро според продължителността на оплакванията - разделя ги на такива с продължителност, по-кратка или по-дълга от четири последователни седмици. Сенната хрема спада към първата група, въпреки че с тази голяма продължителност на поленовия сезон това е твърде условно. А също в зависимост от контакта с целогодишния дразнител може да има тласъци на обостряне.

- Винаги ли при воднист секрет или запушен нос става въпрос за такава диагноза?
- През лятото има доста хора с т.нар. неалергични ринити, които като прояви много приличат на алергичните, също протичат със запушване на носа, кихане, сърбеж, секреция, със задно носно оттичане. Има неспецифични дразнители от външната среда. Например хормоналният ринит се среща много често по време на бременност, 20% от жените имат такива оплаквания. През пубертета някои нарушения във функцията на хипофизната жлеза също могат да обуславят такъв ринит. При възрастните хора много често има постоянна водниста секреция от носа. Някои токсични вещества предизвикват подобни оплаквания и тогава говорим за професионален ринит. Медикаментозен ринит може да се появи при хора, употребяващи бета-блокери за лечение на сърдечни проблеми, на високо кръвно налягане. Ако прекалено често се употребяват обикновените капки за отпушване на носа, те водят до обратния ефект. Вдишването на наркотични вещества също уврежда лигавицата на носа и хората с такъв ринит са вече голяма група.

- Целогодишните причинители на ринит как се градират по честота?
- На първо място, микрокърлежите в домашния прах. Те са различни видове, хранят се от нашите кожни отпадъци. Най-много се разселват в леглата, завивките, килимите, мокетите, плюшените играчки. Имат невероятен потенциал за размножаване, благоприятни условия за тях са високата влажност и температура между 18 и 25 градуса.

- А как да им създадем неблагоприятни условия?
- С по-сух въздух и по-ниска температура. Затова препоръчваме, ако децата не могат да се разделят с плюшен любимец, или често да бъде изпиран на 60 градуса, или да пренощува във фризера - при тази ниска температура микрокърлежите загиват. Силното слънце също ги убива, затова сега е моментът завивките и матраците да бъдат излагани и проветрявани на слънце. Причинители на целогодишни ринити са и вдишваните екскременти от хлебарките. Сред домашните любимци водещо място като причинител на алергия е котката, кучетата в по-малка степен, също хамстерите, морските свинчета. Обикновено алергенът е в слюнката, в урината и чрез козината се разнася навсякъде, полепва по дрехите. Така може да се предизвика алергична реакция у хора, които нямат животно в дома си.

- Какво предприема човек, който се опасява, че има алергия?
- Важното е да се докаже, че става въпрос за алергична хрема, и да не се прибягва до самолечение, защото невинаги човек, особено когато за първи път му се случва, може да диференцира в момента настинал ли е, или е проява на алергична хрема. Това ще прецени специалист. Лечението е в няколко насоки. На първо място, по възможност се избягва контакт с алергена. За жалост при целогодишните това е трудно. С домашните любимци е по-възможно. При медикаментозното лечение подходът е стъпаловиден. Винаги се започва с прилагането на антихистамини - под формата на таблетки, капки или сиропчета за децата, а също така и локални. Такъв препарат е „Алергодил”, единствен на нашия пазар - заема по-особено място в лечението на алергичните ринити, защото, освен че повлиява кихането, сърбежа, воднистата секреция, има и противовъзпалително действие - повлиява и запушването на носа, което е по-тежкият, мъчителен за пациентите симптом. Така че е препарат с двойно действие и подходящ както при алергичните, така и при неалергичните ринити.

 

 




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg