Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Алергии

Знаете ли, че никога не си лягате сами?

health.bg 06-08-2012
Алергии : Знаете ли, че никога не си лягате сами? - здраве, акари, алергия, астма
Както и да попълвате графата за семейното си положение, знайте, че никога не си лягате сами.

 


Между чаршафите ни се разполагат гигантско количество миниатюрни съжители и тъй като вдишваме цялото това „население”, въпросът колко често сменяме спалното бельо не опира просто до хигиената. Според микробиолози, цитирани от „Уолстрийт джърнъл”, повечето хора го правят всяка седмица, но има и такива, които карат с едни и същи чаршафи дори месец. Защо се твърди, че от вдишването на големия, невидим за окото, но съвсем не безопасен боклук можем да се отървем, ако сменяме чаршафите всяка седмица? И как е възможно за броени дни да се събере толкова много от него? Мъртвите клетки, които се отделят от човешката кожа, са храна за миниатюрните акари, а размножаването им е големият проблем. Към тях се добавят още животински косми, гъбични спори, плесени, пърхот, телесни секрети, различни бактерии. Да не забравяме частичките от употребяваната козметика, полени, дори микроскопични части от насекоми. Със сигурност върху чаршафите попада нещо и докато хрускаме чипс или ядки пред телевизора. И така, казват специалисти, човек може да вдиша само за нощ литър от изброения по-горе „асортимент”. И повече дори, ако завивката не е само една. Безчислената флора и фауна, с която си лягаме вечер, създава немалки проблеми за дихателната система. Алергията и астмата се усложняват, нараства и опасността да се развият тези страдания поради постоянното излагане на рискови фактори.

Освен да се сменя седмично, спалното бельо е добре да се пере на 60 градуса, а сушилният цикъл да е горещ. Още по-сигурно и най-евтино е избелването – то има добър ефект и при ниски концентрации. Ако обаче матракът няма специален антибактериален протектор, той си остава истинска зоологическа и ботаническа градина – нищо, че обитателите могат да се видят само под силен микроскоп.

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg