Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Не всички цъфтящи растения предизвикват алергия

Галина Спасова 09-04-2013
Не всички цъфтящи растения предизвикват алергия - здраве, алергия, ролетра, цъфтящи, сенна хрема
Интервю с д-р Мария Стаевска, алерголог в УМБАЛ „Александровска”.

Д-р Стаевска, пак навлизаме в активния за сенната хрема сезон. Всички цветове ли са потенциален дразнител?
Цъфтежът на ветроопрашващите се е причината. Някои хора се страхуват от всички растения, които цъфтят, не смеят да отглеждат цветя вкъщи. Цветните растения имат малко на брой и много едри полени, които не се разпространяват по въздуха, а чрез насекомите. Затова няма алергия към тези цветове. Имам единствен случай в цялата си практика на алергичен от цветно растение човек– той отглеждаше гербери в парник. И наистина имаше алергия към гербер, като един вид професионална реакция. Но тази, която връхлита голяма част от населението, е от ветроопрашващите се растения. Примерно в Англия до 50 на сто от юношите имат сенна хрема. В България - около 17 на сто. Тя започва обикновено в ранна пролет, когато цъфтят растенията от семейство брезови - леска, елша, бреза. Щом се позатопли, вече идват пациенти с оплакванията от сенна хрема - сърбеж, зачервяване на очите, сълзене, сърбеж, запушване на носа, водниста секреция, кихане.

Може ли симптомите да се объркат с друго заболяване?
Воднистата секреция от носа и кихането лесно могат да се объркат с вирусна хрема. Много често човек, ако няма очакването за алергия и изведнъж почва да киха и да му тече носът, мисли, че се е простудил. Основната отлика е сърбежът. Обикновено при инфекциозна хрема няма сърбеж в очите, носа. Хубаво е пациентът да се изпрати на алерголог, а не да се пият антибиотици и капки и т.н., защото не е това лечението.

Каква е първата стъпка в лечението?
Основно със съвременни антихистамини, какъвто е например „Ролетра”. Той е и на много добра цена. Всъщност често пациентите, не знаейки за наличието на ново поколение антихистамини, използват стари, които водят до доста странични ефекти като проблеми с шофирането заради заспиване. Интересен факт е, че броят на катастрофите, свързани с прием на стари антихистамини, е съпоставим с този на предизвиканите от алкохол. Има класификация на антихистамините съобразно промилите в кръвта. И старите антихистамини се равняват на една средна концентрация на алкохол в кръвта.

Каква е по принцип прогнозата при сенната хрема?
За съжаление 40 на сто от пациентите със сенна хрема могат да развият астма, като най-засегнати са младите хора. Пикът на тази болест е при юношите. Принципно не може съвсем малко дете да има сенна хрема, защото трябват поне два сезона, за да се алергизира. Горе-долу към тригодишна възраст започват първите симптоми, и то при малка част от децата. Основно се развива при подрастващите, но при някои сенната хрема се проявява и след 20-годишна възраст. Дори имах случай пациентка на 70 години да отключва това страдание, макар това да е изключение.

Заболяването, а и тежестта на прогнозата обвързани ли са с наследствения фактор?
Той е доста силен. Принципно, ако единият родител има алергия – сенна хрема, астма, атопичен дерматит, вероятността детето му да има същата е голяма, около 40%. Ако и двамата родители имат сенна хрема, вероятността е вече 80%. За съжаление и начинът на живот, който водим, изключително много допринася за развитието на сенната хрема - изкуствените храни, липсата на контакт с животни, със земята. Липсата на това, което човечеството винаги е имало като начин на живот, т.е. физически усилия, повече слънчева светлина. Ние живеем главно на закрито и при тези пациенти се констатира дефицит на витамин D. Обездвижването също допринася за възпалителните заболявания, в частност и за алергичните; начинът ни на хранене пък променя т.нар. микробиом, съвкупността от всички бактерии в лигавиците и кожата. Микробиомът е много тясно обвързан с имунната система, той я „обучава” и ако това някога е било в посока да се предпази човек от алергии, напоследък за съжаление става обратното. Единственото, което може да се направи засега в областта на сенната хрема, е имунотерапията.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg