Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Д-р Румен Велев: Храненето на майката 500 дни преди зачеването оказва влияние върху плода

Вероника Христова 14-11-2013
Бебето : Д-р Румен Велев: Храненето на майката 500 дни преди зачеването оказва влияние върху плода - бременност, хранене, бебе, диабет, д-р Румен Велев, затлъстяване
Децата, родени от майки с наднормено тегло, имат 3 пъти по-висок риск от затлъстяване

Отношението на майката към здравето на детето трябва да започне още преди неговото зачеване, съветва акушер-гинекологът д-р Румен Велев, директор на Втора АГ болница „Шейново”. По думите на специалиста храната, приемана от майката около 500 дни преди зачеването, оказва влияние върху здравето и развитието на бъдещия плод. Същото важало и за периода на бременността и първите две години на детето, през които храненето предопределяло здравето на бъдещия зрял човек.

„Един съвсем нов клон от генетиката - епигенетиката изследва как храненето влияе върху нашите гени, казва д-р Велев и посочва като класически пример за това медоносната пчела. Ларвите на медоносните пчели, които са хранени с пчелно млечице, се превръщат в „царици“ - плодородни и с продължителност на живота 2 години. Ларвите, хранени с мед, се превръщат в „работнички“ - стерилни с продължителност на живота няколко седмици”.

Аналогично било положението и при човека, затова майките трябвало да обръщат сериозно внимание на това, с какво се хранят самите те и на това, с какво хранят децата си, твърди специалистът.

Той изтъква, че най-добрата храна за бебето е майчиното мляко и съветва, когато се налага дохранване да се има предвид, че формули с високо съдържание на протеин могат да повишат риска от затлъстяване на детето.

„Затлъстяването в ранна детска възраст може да доведе до развитието на социално значими заболявания като: хипертония, диабет тип 2, метаболитен синдром, астма и др. 77% от затлъстелите деца се превръщат в затлъстели възрастни”, подчертава д-р Велев.

По думите му децата, родени от майки с наднормено тегло, имат три пъти по-висок риск от затлъстяване. Затова бременната жена не бива да допуска прекомерно покачване на теглото си – не повече от 10-12 кг. за цялата бременност. Големите бебета пък били два пъти по-застрашени да затлъстеят, в сравнение с родените с нормално тегло. Същото важало и за новородените, които бързо наддават, поради неправилно хранене.

Специалистът препоръчва на бъдещите майки да наблягат на зеленчуците, плодовете и рибата. Да избягват готовите храни с консерванти и простите захари. През зимата, когато не могат да се набави необходимите полезни вещества, да се приемат хранителни добавки, но с естествени извлеци, а не изкуствено синтезирани. Малки количества черен шоколад действали отлично като антиоксидант на бременната жена.

Цялата лекция на д-р Румен Велев на тема „Хранене – мост между минало и бъдеще” можете да видите в прикачения файл.


Прикачени файлове:

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg