Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Кога да заведем бебето на почивка?

Петър Галев 02-08-2012
Бебето : Кога да заведем бебето на почивка? - здраве, деца, море, почивка, слъце, жега, път,
Интервю с д-р Нина Яръкова, педиатър неонатолог, главен асистент в СБАЛАГ „Майчин дом”.

Д-р Яръкова, на каква възраст е нормално едно малко дете да бъде заведено за първи път на почивка?
Има значение какво разбираме под почивка. Ако става въпрос с детето да се отиде в друг град на гости на баба и дядо или други роднини, няма проблем и много малки бебета да бъдат заведени. Стига родителите да са достатъчно зрели и да могат да осигурят нормално пътуване и добри условия за спазване на режима. По целия свят хората пътуват с малките си деца, но това изисква добро планиране и предвиждане на някои възможни трудности. Разбира се, колкото по-голямо е едно дете, толкова по-безпроблемно може да пътува.

Препоръчвате ли бебетата да ги водят на море?
Моето мнение е, че децата до около 1 година нямат място на плажа. Да, те могат да отидат в някой морски курорт, но един от родителите ще трябва да се грижи за детето извън плажа.

Защо да не ги държат на пясъка?

На първо място, бебешката кожа е още незряла и е податлива на всякакви дразнители. Слънцето през последните 15-20 години е доста агресивно и дори за възрастните не се препоръчва престой с часове под лъчите. Даже под дълбока сянка край брега има много отразени от пясъка и водата слънчеви лъчи, които могат да предизвикат изгаряния и алергични реакции при бебето.

За потапяне в морето няма проблем при най-малките, но организмът им няма да има особена полза от 3-4-минутен престой в морската вода. Проблемът при по-дълго къпане не е в опасност от настинка, а от слънчево изгаряне дори и да сме намазали кожата с крем с най-високия защитен фактор. Иначе аз напълно подкрепям децата да са колкото се може по-дълго разсъблечени и във водата, но това трябва да започне, след като са проходили. А дори и при по-големите деца трябва да се спазва правилото между 11 и 16 часа да бъдат на закрито и хладно.

А на планина?
Това е добър вариант, стига да не се отива на прекалена височина, където въздухът е с по-ниско кислородно съдържание. Но основните наши планински курорти са напълно подходящи, включително и за деца на по няколко месеца. Дори и през зимата, ако условията не са екстремни – с много ниски температури и виелици, децата понасят прекрасно планинския климат.

Вярно ли е, че на път децата боледуват повече?
Няма такова нещо! При някои семейства се получава съвпадение на заболявания на децата с пътуванията, но по-скоро това е случайност. Колкото повече родителите водят децата си на различни места, толкова повече е тренирана имунната им система и се увеличават способностите за адаптация. Разбира се, всичко трябва да се прави с разум и да се съобразява с възрастта и индивидуалните особености на детето. Най-голяма полза за здравето и емоционалното развитие при пътуване има при децата, които са навършили една година. Преди това ходенето на море е по-скоро затруднение за родителите и за детето, отколкото почивка.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg