Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

С деца на ... планина

health.bg 04-01-2013
Бебето : С деца на ... планина - здраве, планина, туризъм, дете, бебе, контузии, травми, бебе
Зимата още не е готова да си ходи и родителите се питат дали могат да заведат своето бебе на планина.

Подходящо ли е пътуването за малкото дете? Как ще му се отрази смяната на обичайната обстановка и режим, на климата и надморската височина? Как да постъпим, ако се разболее?

Това са обичайните въпроси и страхове на младите родители, които искат да прекарат почивката си в планината.

Един от най-важните въпроси е на каква минимална възраст може да заведем детето на планина?
За разлика от морето, където препоръчваме 9-месечната възраст като минимум, то за пребиваването на планина сме малко по-снизходителни – смятаме, че навършени 6 месеца са напълно достатъчни. Това се дължи на факта, че планинският климат не е толкова агресивен към детето, за разлика от морския.

Желателно е преди тръгване детето да е здраво. Предшестващите дни да е нямало симптоми на активна инфекция – температура, кашлица, повръщане, диария и др. Ако детето има хрема и лека кашлица от дълго време – седмици и месеци, то пребиваването на планина ще има благотворен ефект.

При избора на курорт има значение надморската височина. Повечето от нашите курорти - Пампорово, Боровец, Банско и Велинград са подходящи за бебето.

Пътуването не трябва да отнема повече от 3-4 часа. Никога не карайте колата сам /сама/. Напълно подходящи /и задължителни!/ са специалните детски седалки, които се поставят на задната седалка и с гръб към движението. Пригответе си наблизо най-необходимите неща - вода, биберони, кърпички, храна и др.

Климатикът не е вреден – условието е да се поддържа постоянна температура – 20 – 22 градуса – при минимална скорост на вентилатора. Не трябва да има пряка въздушна струя върху детето.

Условията, при които ще почивате в планината, трябва да бъдат най-близки до домашните.
Не правете компромис с цената.
Най–кошмарният вариант е една стая с две легла в хотела.

Веднага след пристигането се интересувайте има ли в курорта лекар, какво е работното му време и телефонния му номер.

Първия ден изведете вашето бебе само за два часа – един преди обяд към 11 часа и един след обяд – 16 часа. Всеки ден увеличавайте продължителността на престоя. Условието е едно – да бъде хубаво времето. Под „хубаво” време в планината разбираме тихо, без вятър, независимо от температурата и валежите.

Какви медикаменти трябва да носите?

Симптоми, които има най-голяма вероятност да се появят са: температура, повръщане и диария. За това винаги трябва да носите със себе си – Панадол, Нурофен, Вомитусхил – капки против повръщане и прахчета срещу разстройство – Ентерол /Смекта, Хидрасек/. Целта е да реагирате при първата поява на симптомите. Ако не се повлияят до 48 - 72 часа – търсете лекар.

Планинското зимно слънце може да бъде много агресивно към нежната детска кожа – винаги използвайте марков крем против изгаряне, с висок фактор – над 30. Смята се, че най-подходящата минимална възраст за каране на ски е 3 години. Бъдете много внимателни. При леки наранявания може да използвате крем за мазане. Много добър ефект при контузия и разтягане имат хомеопатичните медикаменти.

И така, ако спазвате следните обобщени препоръки, то почивката на планина с вашето дете ще се отрази учудващо добре както на вас, така и на него:

- Изберете за почивка познат и реномиран курорт.
- Пътят до него да не е отнема повече от 3-4 часа.
- Постепенно аклиматизирайте детето.
- Още при пристигането се информирайте подробно за евентуална лекарска помощ, особено през нощта.
- Носете със себе си най-необходимите медикаменти – за температура, повръщане, диария, травми и слънчево изгаряне.
- Не бързайте още от първия ден да качите вашето дете на ски или шейна – възможни са травми и стресове, които ще компрометират цялата ви почивка.
- При ветровито време ограничете престоя навън.

Внимавайте с храната – колкото е по-малко детето, толкова по-голяма прецизност е нужна. Добър вариант е да си носите от къщи.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg