Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Кърмата - безценна за бебето

Доц. В. Недкова, гл.ас. В. Миланова, Медицински университет – Плевен 16-05-2012
Бебето : Кърмата - безценна за бебето - здраве, бебе, кърма, мляко,
Майчината кърма е идеалната храна за новороденото. Тя задоволява напълно хранителните потребности на бебето през първите месеци след раждането.

Съдържащите се в кърмата основни хранителни вещества повлияват процесите на растеж и развитие, обмяната на вещества, имунната защита, намаляват риска от развитието на инфекции и алергии.

Ранното детство – от зачеването до първите години от живота, е критичен период за здравето и развитието на човека. Неадекватното хранене, неблагоприятната битова и психо-социална среда и инфекциите през този период оказват голямо въздействие върху здравето и развитието на младия организъм, което се отразява през целия живот.

Дебатът за оптималната продължителност на изключителното кърмене е дълъг и разгорещен. Предимствата на кърменето са демонстрирани в множество научни проучвания. Ето защо Американската академия по педиатрия, СЗО, ООН и Американската академия на семейните лекари препоръчват изключителното кърмене до 6-ия месец.

Антибактериалните и лечебните свойства на кърмата са били използвани в медицината от хиляди години за лечение на конюнктивит, инфектирани рани, дерматити и др. Уникалните имунни свойства на кърмата се дължат на съдържанието на редица активни вещества, сред които лизозим, който разрушава обвивката на микроорганизмите, ß-лактоглобулини, притежаващ противоинфекциозни и противотуморни свойства, интерферон – потискащ развитието на вируси, бифидус фактор, който има защитни свойства срещу инфекции на храносмилателната система.

В майчината кърма се съдържат специфични нуклеотиди, които повишават имунния отговор, влияят върху обмяната на липидите, като повишават „добрия” HDL и понижават нивата на „лошия”  LDL холестерол, стимулират абсорбцията на желязо и съзряването на тънките черва.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg