Предимствата на кърменето
Кърменето има предимства както за бебето и майката, така и за околната среда и икономиката. Ето най-важните от тях:
За бебето
• Бебетата, хранени с майчино мляко, боледуват много по-рядко от тези, които са приемали адаптирано мляко. При тях бактериалните инфекции се срещат 10 пъти по-често, менингитът – 4 пъти, диарията – 5 пъти, ушните инфекции – 3-4 пъти по-често.
Четири пъти по-често боледуват изкуствено хранените бебета от: дихателни инфекции, синдром на внезапната бебешка смърт (SIDS) , алергии, астма, диабет тип І, рак в детска възраст като лимфома и левкемия, болест на Крон, колит, множествена склероза, екземи, ревматоиден артрит и други.
• Кърменето намалява риска от алергии. През първите месеци от живота кърмата защитава организма на бебето от потенциални алергени. То също отлага въвеждането на храни, които могат да предизвикат алергия, каквито са кравето мляко, адаптираните млека, приготвяни от него, соята и соевите млека.
• Бебетата, хранени с адаптирано мляко, реагират по-слабо на ваксините и образуват по-малко антитела срещу болестта. Кърменето, от друга страна, повишава ефективността на ваксините, като осигурява и допълнителен имунитет към различни заболявания и подпомага развитието на имунната система на бебето.
• Сукането подпомага правилното развитие на съзъбието и челюстта. Бебетата сучат различно от гърдата и шишето. Поради тази причина бебетата, хранени от шише, по-бавно развиват ясен говор и по-често се нуждаят от зъболекарско лечение, докато кърмените деца по-рядко развиват кариеси. Децата, кърмени повече от една година, по-рядко се нуждаят от зъболекарско лечение.
• Деца, които са били кърмени, имат по-висок коефициент на интелигентност. Кърмата съдържа мазнини и други съставки, които подпомагат развитието на мозъка. Тези съставки липсват в адаптираните млека.
• Децата, които са били изключително кърмени през първите 6 месеца от живота си, много по-рядко страдат от болести на дихателната и храносмилателната система. При тях много по-рядко се срещат инфекции на дихателните пътища, пневмония, грип, разстройства и алергии.
• Променящият се вкус на кърмата (в зависимост от храната на майката) подготвя детето за разнообразието от вкусове, с които ще се запознае след захранването.
• Кърменето удовлетворява емоционалните нужди на бебето.
• Кърменето осигурява перфектно хранене на детето.
• Кърменето намалява вероятността от болести на бъбреците, тъй като кърмата съдържа по-малко сол и протеини от адаптираното мляко, с които все още незрелите бъбреци на бебето не могат да се справят.
• Кърменето защитава детето от диарийни инфекции, които могат да бъдат смъртоносни за бебето.
• Кърменето намалява риска от болести на сърцето в зряла възраст. Това се дължи отчасти на по-високото съдържание на холестерол в кърмата. Черният дроб на кърменото бебе се научава да преработва холестерола по-добре от този на изкуствено храненото, което се запазва и в зряла възраст. Това води до по-ниски нива на холестерола и до по-малък риск от инфаркт.
• Кърмата е по-лесно смилаема.
• Децата с остър апандисит обикновено не са били кърмени!
• Кърмените деца имат понижен риск за заболяване от кардиопулмонален дистрес и улцеративен колит.
• Кърмените бебета са по-здрави.
• Кърмата е идеалната храна за болни бебета.
• Кърмените бебета много рядко получават кожни екземи.
• Прясната кърма никога не е бактериално замърсена. Кърмата не се разваля при стайна температура в продължение на 8 часа.
• Кърмата не съдържа продукти на генното инженерство и синтетични растежни хормони.
• Кърмата е добро средство за борба срещу очните инфекции.
• Кърмата естествено подтиска болката на бебето.
• Майчиното мляко е добър естествен антибиотик за рани.
• Кърмата е винаги готова и се поднася в по-хубава опаковка.
• Кърмата за недоносените деца има различен състав от тази при доносените. Кърмата се променя с времето, за да задоволи нуждите на растящото бебе. Адаптираното мляко, от друга страна, е статична субстанция – съставът му е постоянен, ако се приготвя по един и същ начин.
• Кърменето защитава бебето от дефекти на зрението. Активността на зрението е по-висока при кърмените бебета.
• Кравето мляко е интестинален дразнител и е на първо място сред продуктите, причиняващи алергии.
• Кърмените деца имат по-кратко пре- и постоперативногладуване при хирургически интервенции.
• Майчиното мляко е винаги с нужното съотношение на мазнини, въглехидрати и протеини.
• Майчиното мляко е по-вкусно от изкуствената храна.
• При кърмените деца смъртността до третата година е по-ниска.
• Кърмените бебета се нуждаят от по-малко лекарски визити.
• Кърмата подпомага отделянето на мекониума (първите изпражнениея след раждането).
• Кърмените деца имат великолепна кожа.
• Кърменето намалява риска от инфекции на пикочните пътища при бебето.
• Сукането подобрява координацията “ръка-око”.
• Кърменето спестява безпокойството, че храната на бебето може да не е съобразена с последните открития на хранителната индустрия.
• Кърмените бебета миришат фантастично. Дори миризмата на техните изпражнения е по-приятна от тази на изкуствено хранените! Вероятността от запек е минимална.
• На една година, кърмените бебета са по-слаби от хранените с адаптирано мляко, и вероятността на развият наднормено тегло по-късно, е минимална.
• Кърменето се препоръчва от Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ, Американската академия по педиатрия, Канадското педиатрично общество, лигата La Leche и много други.
• Кърмата е предназначена за бебетата!!!
За майката
• Изкуственото хранене повишава риска от развитие на рак на гърдата в по-късна възраст. Кърменето намалява вероятността от рак на гърдата до 25%. Колкото по-дълго кърми една жена, толкова по-малък е рискът от рак на гърдата.
• Кърменето намалява риска от рак на матката и яйчниците. През периода на кърмене нивата на естроген са много ниски. Колкото по-малко естроген има в организма, толкова по-малка е стимулацията на матката и яйчниците. През това време те “почиват”. Почти не се развиват яйцеклетки, което води до намален риск от рак.
• По време на кърмене се отделя хормон, който подпомага свиването на матката.
• Сукането подпомага отслабването на майката след раждане. Проучванията показват, че един месец след раждането кърмещите жени са отслабнали повече и имат по-малко мастна тъкан от некърмещите. Кърмещите жени по-бързо възстановяват теглото и фигурата си от преди раждането (при изключително кърмене, при поискване, денонощно!).
• Кърменето понижава инсулиновите нужди на кърмещите жени, което е особено важно за жени със захарен диабет.
• Кърменето понижава шанса от развитие на остеопороза през климактериума. Проучванията показват, че най-застрашени от остеопороза са нераждали жени, рискът намалява при раждали, но некърмили, и е най-нисък при раждали и кърмили жени. Вероятността, раждала, но некърмила жена да получи остеопороза, е 4 пъти по-висока, отколкото при жена, която е кърмила.
• Кърменето предпазва майката от желязодефицитна анемия.
• Кърменето води до по-малко болнични за родителите.
• Кърменето е естествен контрацептив. При жените, чиито деца са изключително кърмени през първите шест месеца, кърмещи при поискване през деня и през нощта, които все още нямат месечен цикъл, предпазващият ефект на кърменето от забременяване е 98%!
• Кърменето е по-лесно от изкуственото хранене. Не е необходимо постоянно миене и стерилизиране на бутилки и биберони, приготвяне на мляко, съхранение в хладилник, затопляне, и после пак всичко отначало.
• Кърменето е безплатно, а адаптираното мляко струва скъпо.
• Кърменето действа като естествен транквилизатор за майката.
• Кърмещите майки изразходват по-малко време и пари за лекарски прегледи.
• При кърменето няма нужда от носене на бутилки.
• Кърменето осигурява повече сън за майката и бащата.
• При кърменето са необходими по-малко покупки на посуда и пособия за хранене.
• Кърменето улеснява прането на бебешкото бельо – кърмата не оставя петна, за разлика от адаптираното мляко.
• Кърмещите майки изразходват по-малко пари за хигиена на менструалния цикъл.
• Кърменето подсилва самочувствието на майката. При некърмещите жени често се наблюдава чувство на вина заради това, че не кърмят децата си.
• Смяната на пелени при кърмените бебета е по-приятна – техните памперси нямат неприятната миризма на тези при некърмените бебета.
• Все пак, за това са създадени гърдите.
Предимства за околната среда и икономиката
• Храненето с адаптирано мляко вреди на околната среда, тъй като са необходими повече земя и зърно за изхранване на кравите, от които се взима млякото. Тази земя може да се използва за отглеждане на растения – храна за хората, а в случаите, когато се изсичат гори с цел създаване на пасища, това води до засилване на парниковия ефект – всичко в резултат от отглеждането на крави.
• За производството на адаптирано мляко са необходими също така камиони за транспортиране, газ или електричество за приготвянето или охлаждането му.
• За пакетирането на адаптираното мляко за необходими метални кутии и етикети за тях. Всяка година се изразходват около 2 050 000 килограма метали и 1230 тона хартия за опаковане на адаптираното мляко. В същото време, кърмата е ценна и икономична естествена храна, която не трябва да се захвърля.
• При хранене на бебето с адаптирано мляко е необходимо закупуването на шишета и биберони, непрекъснатото им миене и стерилизиране, внимателно съхранение на приготвеното мляко, за да не се развият бактерии, и затоплянето му. Кърмата, от друга страна, винаги е готова, с подходяща температура, състав и количество, а прясната кърма никога не е бактериално замърсена.
• Кърмата не съдържа продукти на генното инженерство и синтетични растежни хормони.
• Изкуственото хранене струва на държавата и данъкоплатците милиони долари.
• При кърменето са необходими по-малко покупки на посуда и пособия за хранене.
• Кърменето никога не е било обект на “рекламация”.
• При кърменето не съществува безпокойство относно това, коя марка е по-добра.
• Няма да се притеснявате, дали не сте добавили замърсена вода.
бутони за социални мрежи